Καινούργιο είναι το παλιό

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 14:00
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

«Οι άνθρωποι είναι πιο ανασφαλείς για την εθνική τους ταυτότητα, τη θέση τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά ευνόησαν τον λαϊκισμό...», σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ο κόσμος μερικές φορές ζητεί μια αλλαγή, χωρίς να ξέρει τι ακριβώς ζητεί ή τι θα φέρει η επερχόμενη αλλαγή, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, που νιώθει «ακόμη έκπληκτος για το αποτέλεσμα των εκλογών» στις ΗΠΑ. «Οι άνθρωποι είναι πιο ανασφαλείς για την εθνική τους ταυτότητα, τη θέση τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά ευνόησαν τον λαϊκισμό...», πρόσθεσε.

Καινούργιο είναι το παλιό. Τα υπεραπλουστευτικά κατασκευάσματα θυμίζουν λίγο εκείνες τις ταινίες με τους Άμις. Όλα απλά και αυθεντικά. Το πολιτικό και οικονομικό σύστημα θα ξανακτιστεί μπροστά στα μάτια σας κι ύστερα θα πάμε όλοι στην ακρογιαλιά.

Ανάλογες απλουστεύσεις, όμως, έχουν οι λόγοι πολλών. «Η Ουάσιγκτον έχει γίνει ένας τόπος, όπου η πολιτική είναι μπίζνες, αντί για αποστολή, όπου οι κυνικοί και οι λομπίστες έχουν μετατρέψει την κυβέρνηση σε ένα παιχνίδι που μόνο αυτοί μπορούν να παίξουν. Ο καιρός γι’ αυτό το είδος πολιτικής τελείωσε. Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα».

Θα μπορούσε να το έχει πει ο Σάντερς ή ο Τραμπ, αλλά το είπε ο Ομπάμα το 2007. Κάθε νέος υποψήφιος, για να έχει ελπίδες στην κάλπη, στρέφεται εναντίον της συμβατικής πολιτικής και υπόσχεται αλλαγή.

Το πρόβλημα, λοιπόν, ποιο είναι και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ νιώθει υποχρεωμένος να καθησυχάσει σε αποχαιρετιστήρια περιοδεία την Ευρώπη;

Πέρα από το ευνόητο -η Αμερική που ξέρουν δεν θα εξαφανιστεί- η συγκυρία. Οι τάσεις που οδήγησαν τον Τραμπ στην εξουσία είναι παρούσες και αλλού. Έστω κι αν «το να συγκρίνουμε την Τερέζα Μέι με τη Μαρίν Λεπέν είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η κατάσταση σε κάθε μία απ’ αυτές τις χώρες είναι διαφορετική» και «η Ιστορία δεν είναι γραμμική».

Αυτό ισχύει, υπό την προϋπόθεση ότι μάθαμε κάτι από το «φαινομένο TΡάμπο» (Euractiv), που δεν το αντιμετωπίζαμε σοβαρά, αλλά τοις μετρητοίς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή