«Οι Έλληνες σας θεωρούμε ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και ειλικρινή φίλο του ελληνικού λαού», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης υποδεχόμενος τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον προεδρο της μεγάλης χώρας των ΗΠΑ που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη διαχείριση του προσφυγικού και την πάταξη της τρομοκρατικής βαρβαρότητας.
Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη συμπαράστασή του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε μία περίοδο που, όπως είπε, «αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση». Εξέφρασε στη συνέχεια την πεποίθηση ότι και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, «θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις «ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η ανθρωπότητα έχει μόνο να ωφεληθεί από τη στενή συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την Ευρώπη». Επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια ευημερούσα Ευρώπη και συμπλήρωσε πως ο ελληνικός λαός, παρά τις επώδυνες θυσίες, συνεχίζει την ευρωπαϊκή του πορεία, «συνεργαζόμενος με τους εταίρους μας εκείνους που θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και μακριά από φοβικά συνδρομα και συμπεριφορές που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι είναι «πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα» και επανέλαβε την ανάγκη για μία «δίκαιη και βιωσιμη λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, το οποίο δεν αποδέχεται λύσεις συνομοσπονδιακής λογικής, στρατό κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις». Προειδοποίησε επιπλέον ότι «οποιαδήποτε λύση αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για όλες τις χώρες της Ε.Ε. που δεν θα σεβόταν την κυριαρχία των κρατών – μελών».
Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «αδιανότητη και απαράδεκτη» οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ επισήμανε πως το γεγονός ότι ένα γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει αλλαγή συνόρων υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους.