Τι φοβάται η Αθήνα από την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 10:02
UPD:10:07
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με ανοιχτό το μείζον θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους και το Κυπριακό στην πιο κρίσιμη φάση του, μόνο θετικά δεν ακούστηκε στο Μαξίμου η χθεσινή απρόσμενη νίκη Τραμπ στις εκλογές στις ΗΠΑ.

Η αμηχανία στο πρωθυπουργικό γραφείο εντάθηκε, όπως είναι φυσικό, λόγω της επικείμενης επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, στην οποία ο πρωθυπουργός είχε ποντάρει πολλά. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ ότι στο πρόσωπο του Ομπάμα και φυσικά της Χίλαρι Κλίντον, έβλεπε τον πιο στενό της σύμμαχο στην προσπάθεια να κάμψει αφενός τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ αφετέρου την εμμονή του Σόιμπλε να μη συζητηθεί στην παρούσα φάση μια ολοκληρωμένη λύση για το ελληνικό χρέος.

Η πρώτη διαρροή, χθες, από κυβερνητικές πηγές ήταν ενδεικτική του προβληματισμού. «Η ελληνική κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη και για τα δύο ενδεχόμενα δηλαδή και για την εκλογή Τραμπ και για την εκλογή της Χίλαρι Κλίντον», αναφερόταν στο σχετικό σημείωμα, ενώ επαναλαμβανόταν ότι «η παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα είναι τεράστιας πολιτικής σημασίας, καθώς η κομβική ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 5η Δεκεμβρίου στην οποία θα συνεδριάσει το Eurogroup» και η «βοήθεια του νυν Αμερικανού προέδρου στους στόχους της Ελλάδας για την διευθέτηση  του χρέους, θα είναι πάρα πολύ σημαντική».

Με απλά ελληνικά, το Μαξίμου εκτιμά ότι η παρουσία του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2017 συμπίπτει με την κυβερνητική θέληση-πρόθεση να κλείσει το θέμα εντός του 2016.

Ωστόσο, προφανώς όχι τυχαία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Απολογισμού της Βουλής, έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του για την εκλογή Τραμπ για δύο λόγους όπως είπε. Γιατί «οι θέσεις του εκλεγμένου προέδρου είναι το λιγότερο ασαφείς και η αυξημένη αβεβαιότητα που προκύπτει κάνει κακό» και για τη δέσμευση του Τραμπ «την επόμενη 10ετία να δαπανήσει 1 τρισ. σε επενδύσεις υποδομής και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε σημαντική μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 35% σε 15% και της φορολογίας εισοδήματος από 38,9% σε 33% και σε κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με προφανές αποτέλεσμα στην επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ». «Αυτό», πρόσθεσε ο κ. Χουλιαράκης, «σημαίνει ανατίμηση του ευρώ, που είναι κίνδυνος για μας. Στην προσπάθειά της να αντιδράσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια και αυτό σημαίνει απότομη μείωση ρευστότητας που είναι κίνδυνος για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία».

Ωστόσο, το Μαξίμου από χθες έχει έναν ακόμη λόγο να φοβάται: Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ. Με δεδομένη την αρνητική στάση των χωρών της Λ. Αμερικής απέναντι στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μια αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ -ουδείς μπορεί να την αποκλείσει αφού στο παρελθόν ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αφήσουν τη Γερμανία, ακόμη και τη Ρωσία να βρουν λύση- θα θέσει οριστικά το Ταμείο εκτός προγράμματος. Αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις αφού για τη Bundestag η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή και της Γερμανίας.

Επί του παρόντος πάντως η Αθήνα, περιμένοντας από τον νέο πλανητάρχη να ανοίξει τα χαρτιά του, δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να ποντάρει στην επίσκεψη Ομπάμα, την ερχόμενη Τρίτη, στην Αθήνα και στην πίεση των ΗΠΑ για γρήγορη λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή