Εν αναμονή της συνάντησης Νίμιτς - εκπροσώπου ΠΓΔΜ

Εμμένουν στις θέσεις τους τα Σκόπια - Πλήρη ενημέρωση ζητά ο Παπανδρέου
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005 16:58
A- A A+

ΤH ΣΗΜΕΡΙΝΗ συνάντηση στη Νέα Υόρκη του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, επιβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ίλινκα Μίτρεβα.

«Μετά την συνάντηση θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν υπάρχει επίσημη πρόταση», δήλωσε η κα Μίτρεβα, που επανέλαβε την θέση των Σκοπίων για εξεύρεση λύσης στη βάση της "διπλής ονομασίας".

Οι εξελίξεις στο θέμα συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στην συνάντηση που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε το πλήρες κείμενο της πρότασης Νίμιτς, κάνοντας λόγο για "γκρίζα" σημεία και συγκεκριμένα αυτό που ορίζει ότι καμία χώρα ή περιοχή δε θα μπορεί να χρησιμοποιεί διεθνώς τον όρο Μακεδονία.

«Δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση, την οποία εμείς είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε στα εθνικά θέματα, όταν ακόμα και η ενημέρωση που έχουμε, είναι λειψή», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Την πρόταση Νίμιτς υποστηρίζει η Ε.Ε., όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, χαρακτηρίζοντάς την "μια καλή βάση για συζήτηση" http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/11/1032373.htm .

Η πρόταση Νίμιτς αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης, στην οποία όμως, υπάρχουν πολλά σημεία που χρήζουν τροποποιήσεων, επισήμαναν σήμερα τόσο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγελης Αντώναρος, όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/11/1032456.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή