Πολιτική
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005 16:58

Εν αναμονή της συνάντησης Νίμιτς - εκπροσώπου ΠΓΔΜ

ΣΤΗΝ έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Μάθιου Νίμιτς, θα ενημερώσει επίσημα, τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες, Νίκολα Ντίμιτροφ, για την πρότασή του, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, απέρριψε τη σύνθετη ονομασία "Republika Makedonija-Skopje", και η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιλινκα Μίτρεβα επανέλαβε την θέση των Σκοπίων για εξεύρεση λύσης στη βάση της "διπλής ονομασίας".

ΤH ΣΗΜΕΡΙΝΗ συνάντηση στη Νέα Υόρκη του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, επιβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ίλινκα Μίτρεβα.

«Μετά την συνάντηση θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν υπάρχει επίσημη πρόταση», δήλωσε η κα Μίτρεβα, που επανέλαβε την θέση των Σκοπίων για εξεύρεση λύσης στη βάση της "διπλής ονομασίας".

Οι εξελίξεις στο θέμα συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στην συνάντηση που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε το πλήρες κείμενο της πρότασης Νίμιτς, κάνοντας λόγο για "γκρίζα" σημεία και συγκεκριμένα αυτό που ορίζει ότι καμία χώρα ή περιοχή δε θα μπορεί να χρησιμοποιεί διεθνώς τον όρο Μακεδονία.

«Δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση, την οποία εμείς είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε στα εθνικά θέματα, όταν ακόμα και η ενημέρωση που έχουμε, είναι λειψή», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Την πρόταση Νίμιτς υποστηρίζει η Ε.Ε., όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, χαρακτηρίζοντάς την "μια καλή βάση για συζήτηση" http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/11/1032373.htm .

Η πρόταση Νίμιτς αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης, στην οποία όμως, υπάρχουν πολλά σημεία που χρήζουν τροποποιήσεων, επισήμαναν σήμερα τόσο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγελης Αντώναρος, όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/11/1032456.htm .