Εκλογές ΗΠΑ: Ποιες πολιτείες θα καθορίσουν το αποτέλεσμα

Χίλαρι ή Τραμπ;
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 17:48
UPD:17:53
REUTERS/ANDREW KELLY

Η πολιτεία - κλειδί που μπορεί να καθορίσει τον νικητή. Χωρίς νίκη στη Φλόριντα, η προεδρία για τον Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει όνειρο φθινοπωρινής νύχτας.

A- A A+

Γιώργος Δ. Παυλόπουλος
[email protected]

Με ορισμένες πολιτείες να αποτελούν προπύργια των Δημοκρατικών και άλλες των Ρεπουμπλικανών, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κρίνονται συνήθως στις πολιτείες όπου το σκηνικό είναι πιο «ρευστό» και το πολιτικό κλίμα διαμορφώνει διαφορετικούς συσχετισμούς σε κάθε εκλογική διαδικασία.

Ποιες όμως είναι οι πολιτείες οι οποίες θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα και θα οδηγήσουν είτε τη Χίλαρι Κλίντον είτε τον Ντόναλντ Τραμπ στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ;

Φλόριντα

Η πολιτεία - κλειδί που μπορεί να καθορίσει τον νικητή. Χωρίς νίκη στη Φλόριντα, η προεδρία για τον Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει όνειρο φθινοπωρινής νύχτας.

Εκεί κέρδισε ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος την προεδρία έναντι του Αλ Γκορ το 2000, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα επικράτησε οριακά το 2012 με 0,9% επί του Μιτ Ρόμνεϊ.

Κλίντον και Τραμπ εμφανίζονται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Βόρεια Καρολίνα

Από τις βασικές πολιτείες τις οποίες θα πρέπει να κερδίσει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για να βρεθεί στον Λευκό Οίκο. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα, οπότε έχουμε να κάνουμε με άλλη μία μάχη στήθος με στήθος.

Η γενική τάση της πολιτείας είναι να ψηφίζει Ρεπουμπλικανούς, ενώ οι Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι, οι οποίοι αποτελούν το 23% του πληθυσμού της και το κατά πόσον θα προσέλθουν στην κάλπη θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Οχάιο

Όποιος κέρδισε το Οχάιο, από το 1960 και εξής, κέρδισε και τις εθνικές εκλογές. Πρόκειται για καλό οιωνό για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αν και με βραχεία κεφαλή.

Από τις πλέον αμφίρροπες πολιτείες, μαζί με τη Φλόριντα, αλλάζει συχνά στρατόπεδο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Με Οχάιο και Φλόριντα, καθώς και ένα παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών το οποίο θα πρέπει να κερδίσει, ο κ. Τραμπ ανοίγει δρόμο για τον Λευκό Οίκο.

Νιου Χάμπσαϊρ

Κι εδώ ντέρμπι, με πολύ μικρό προβάδισμα για την κ. Κλίντον.

Οι ψηφοφόροι στη συγκεκριμένη πολιτεία αργούν παραδοσιακά να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν, ενώ και εδώ η κ. Κλίντον είχε ηττηθεί εσωκομματικά από τον Μπέρνι Σάντερς.

Χωρίς πολιτείες όπως το Νιου Χάμπσαϊρ, ο κ. Τραμπ έχει πολύ περιορισμένες πιθανότητες νίκης.

Γιούτα

Πολιτεία παραδοσιακά Ρεπουμπλικανική από το 1964, αποκλείεται να περάσει στους Δημοκρατικούς, ωστόσο ο Μορμόνος υποψήφιος Ίβαν ΜακΜάλιν, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος, απειλεί και τους δύο υποψηφίους, κυρίως τον κ. Τραμπ, με απώλεια των εκλεκτόρων που τόσο χρειάζονται για να «πιάσουν» τον μαγικό αριθμό 270.

Νεβάδα

Από τις πλέον δύσκολες πολιτείες για προβλέψεις. Οι ισχυρές κοινότητες ισπανόφωνων και ασιατικής καταγωγής Αμερικανών ευνοούν κατά τεκμήριο τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία προηγείται και στις «πρόωρες ψήφους».

Ωστόσο, εάν οι Ρεπουμπλικανοί προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, η Νεβάδα θα μπορούσε να καταλήξει στα χέρια του κ. Τραμπ.

Αριζόνα

Θεωρούμενη παλαιότερα ως προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, έχει πλέον αυξημένο πληθυσμό ισπανόφωνων, γεγονός το οποίο ευνοεί τη Χίλαρι Κλίντον, λόγω και της σκληρής αντιμεταναστευτικής ρητορικής του κ. Τραμπ, ο οποίος ωστόσο παραμένει φαβορί.

Κολοράντο

Οι Δημοκρατικοί γενικά προηγούνταν, με βάση τις μετρήσεις, ωστόσο ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έκλεισε την ψαλίδα.

Ήττα στο Κολοράντο, το οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει σχετικά εύκολα το 2012, θα προμήνυε νύχτα - εφιάλτη για το επιτελείο της κ. Κλίντον.

Τζόρτζια

Παλαιότερα προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, πρόσφατες μετρήσεις έδειξαν προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον.

Από το 1992 η πολιτεία δεν έχει υποστηρίξει Δημοκρατικό υποψήφιο, ωστόσο η απουσία ψηφοδελτίου της Πράσινης υποψηφίου Τζιλ Στάιν στην πολιτεία θα μπορούσε να ευνοήσει την κ. Κλίντον με ψήφους κεντροαριστερών - αριστερών οικολόγων.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή