Η συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ στην Αθήνα

Στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 10:05

Πανταζής Περικλής, Το παιδάκι με την κούκλα, 1875.

A- A A+

Στην πρώτη της παρουσίαση στην Αθήνα, η σπουδαία συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), εκτίθεται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Αποκαλύπτοντας το εύρος των αισθητικών επιλογών των ιδρυτών της πολυσυζητημένης συλλογής Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου, η έκθεση «Η σπουδαία συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ στην Αθήνα. Η πρώτη της παρουσίαση» περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικούς πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά σημαντικών Ελλήνων δημιουργών, όπως των Καντούνη, Κουτούζη, Γύζη, Ιακωβίδη, Βολανάκη, Πανταζή, Αλταμούρα, Γαλάνη, Παρθένη, Μαλέα, Κόντογλου, Αστεριάδη, Στέρη, Σπυρόπουλου, Εγγονόπουλου, Διαμαντόπουλου, Τσίγκου, Γαΐτη, Βενετούλια, Γεωργιάδη, Μυταρά, Σόρογκα, Τζομπανάκη, Πατσόγλου, Καμπαδάκη, Νικολαΐδη και άλλων.

Ρέγκος Πολύκλειτος,  Μητρόπολη Νάξου, 1934.

Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από τον 19ο έως τον 20ό αι., που οι επιλογές τους, σε μεγάλο βαθμό, σχετίζονται με την προσωπικότητα των συλλεκτών, που έθεσαν σκοπό ζωής τους την προσφορά στην παιδεία και τον πολιτισμό. Δώρισαν, δε, ολόκληρη τη συλλογή τους, με τα 7.000 έργα τέχνης και την περιουσία τους, στο ΑΠΘ και το Τελλόγλειο Ίδρυμα.

«...Με πάθος, ένστικτο και, κυρίως, “αγάπη για τον άνθρωπο”...»

Η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά, επισημαίνει: «Η συλλογή του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου αποτελεί πλούσια συγκομιδή μακροχρόνιας αναζήτησης, που έγινε με πάθος, ένστικτο και, κυρίως, “αγάπη για τον άνθρωπο”. Δεν είναι, σίγουρα, τυχαίο ότι η ανθρώπινη μορφή κυριαρχεί αριθμητικά στα έργα της συλλογής. Οι Τέλλογλου, επιθυμώντας να συμβάλλουν στην παιδεία του τόπου και στην καλλιέργεια του καθημερινού ανθρώπου, δώρισαν τη συλλογή τους, καθώς και ολόκληρη την περιουσία τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κύριος πυρήνας της συλλογής Τέλλογλου είναι τα έργα νεοελληνικής τέχνης».

Νίκος Εγγονόπουλος, Οι Αδιάφθοροι, 1967.

«...Κερδίζοντας την ελευθερία του εκλεπτυσμένου πνεύματος...»

Ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς, τονίζει στον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης: «Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη έχει ως μακροχρόνιο στόχο του πολιτιστικού του προγράμματος, την παρουσίαση των σημαντικών εκείνων ελληνικών συλλογών, που, άμεσα, συνέβαλαν στη στερέωση της φυσιογνωμίας της νεοελληνικής τέχνης. Έτσι, μετά τις εκθέσεις “Τα Αριστουργήματα της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα -Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα”, το 2011, και “Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ” το 2013, τώρα εκτίθεται μέρος της συλλογής Αλίκης και Νέστορα Τέλλογλου, με τον δηλωτικό τίτλο: “Η σπουδαία συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ στην Αθήνα. Η πρώτη της παρουσίαση”.

Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Εργάτες, 1975.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, μετά από τον σκληρό τριανταπεντάχρονο αγώνα της Αλίκης Τέλλογλου, εδραιώνει στην Ελλάδα το μοναδικό Ίδρυμα, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου σε Πανεπιστήμιο και διακρίνεται για το μέτρο, τον αισθησιασμό, την ευαισθησία, τη σαφήνεια και το βάθος της, ξεκινώντας από την κλασική ζωγραφική, για να φτάσει στην τέχνη της εποχής μας.

Κωνσταντίνος Παρθένης, Θάλασσα με κυπαρίσσια, 1925.

Οι Τέλλογλου, με το γόνιμο και μόνιμο έργο τους, έχεις την αίσθηση ότι πάλεψαν με τον θάνατο, απόκτημα της μοίρας και του χρόνου, κερδίζοντας την ελευθερία του εκλεπτυσμένου πνεύματος και την ελπίδα ότι συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στο να προβάλλουν καθετί ωραίο, καθετί που αξίζει να αναμετρηθεί με την αιωνιότητα και τον λεπτεπίλεπτο καθρέφτη της πραγματικότητας, μιας καθαρής πραγματικότητας, την οποία όλοι μπορούν να αισθανθούν, αφού εκφράζει μια ουσιαστική πτυχή της ανθρωπότητας, αφήνοντάς μας τις συλλογές τους, που αντανακλούν το πνεύμα της μεγάλης τους προσφοράς στο έθνος».

Την έκθεση συνοδεύει πολυτελές πολυσέλιδο λεύκωμα, με τίτλο «Συλλογές Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ Νεοελληνική Τέχνη: Ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική» (εκδ. Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ), με κείμενα των Αλίκης Τέλλογλου, Αλεξάνδρας Γουλάκη - Βουτυρά και Τάκη Μαυρωτά.

Δημήτρης Μυταράς, Επιτύμβιο με μπουλντόγκ, 1974.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη: Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1 - Αθήνα, τηλ.: 210 3611206. Διάρκεια έκθεσης: 10 Νοεμβρίου 2016 έως 5 Φεβρουαρίου 2017. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 10:00 - 18:00, Πέμπτη: 10:00 - 20:00.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς