Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: 20 χρόνια δράσης

Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2016 18:28
UPD:22:28
Yiorgis Yerolymbos

Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1996, έως σήμερα, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω 3.646 δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε όλο τον κόσμο.

A- A A+

Συμπληρώνοντας 20 χρόνια κοινωφελούς δράσης, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου για μια παρουσίαση της έως τώρα φιλανθρωπικής του πορείας.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος,  Ανδρέας Δρακόπουλος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και απαντώντας ακόμη μία φορά στα ερωτηματικά που δημιουργούνται σχετικά με τη λειτουργία του εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, τόνισε:

YIORGIS YEROLYMBOS

«Όπως δουλεύει το Κέντρο θα έπρεπε να δουλεύει όλη η Ελλάδα, όλη η Ευρώπη. Εμείς έχουμε συζητήσει ότι μπορεί να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε τις δραστηριότητες, οι οποίες γίνονται και τώρα, κάθε μήνα ακόμη και όταν το μεταφέρουμε στο ελληνικό δημόσιο. Είναι κάτι το οποίο τώρα συζητάμε. Και θα αναλάβουμε να κάνουμε τις δραστηριότητες - βέβαια το μπάτζετ θα είναι δικό μας - έτσι ώστε να υπάρχει ζωή στο έργο αυτό. Από την αρχή του νέου χρόνου θα ανήκει στο δημόσιο. Το δημόσιο δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, είναι ολόκληρη η κοινωνία».

Το ΙΣΝ, εκπληρώνοντας, εξαρχής, τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε: συμβάλει, με τα μέσα που διαθέτει, στη βελτίωση της ζωής των λιγότερο προνομιούχων, καθώς και υποστηρίζει εν γένει δράσεις που μπορούν να επιφέρουν μια θετική και διαχρονική αλλαγή στην κοινωνία.

Η έως τώρα δράση του ΙΣΝ εξαπλώνεται σε 111 χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα, όπου εκτός των άλλων αναπτύσσονται και ορισμένες από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, όπως είναι η ανάπτυξη του ΚΠΙΣΝ, καθώς και πρωτοβουλίες που εστιάζουν στην καταπολέμηση των συνεπειών της κρίσης και της νεανικής ανεργίας.

Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1996, έως σήμερα, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω 3.646 δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε όλο τον κόσμο, σε τέσσερις βασικούς τομείς: Τέχνες και Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμός, και Κοινωνική Πρόνοια.

ΚΠΙΣΝ

Πέραν των 3.646 δωρεών του ΙΣΝ και των ειδικών πρωτοβουλιών για την κρίση, η κοινωφελής δράση του Ιδρύματος συμπληρώνεται με τη δημιουργία του νέου τοπόσημου της Αθήνας και ενός από τα σημαντικότερα έργα πολιτισμού και παιδείας στην χώρα, του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Αποτελώντας τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος, συνολικού ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ, το ΚΠΙΣΝ έχει ήδη καταγράψει ορισμένες σημαντικές επιτυχίες, πριν την επίσημη παράδοση στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα είναι και ο νόμιμος ιδιοκτήτης του έργου.

Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ ολοκληρώθηκε μέσα σε 4 χρόνια, τηρώντας, χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις, το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου, παρά την πολυπλοκότητα και έκταση αυτού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει την έως τώρα φιλανθρωπική πορεία του ιδρύματος.

Σχεδιασμένο από το Renzo Pianο Βuilding Workshop, το Κέντρο έχει τη μοναδικότητα να συστεγάζει δύο εθνικούς φορείς πολιτισμού και παιδείας, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, πλαισιώνοντάς τους με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 τ.μ., το οποίο ενώνει το κέντρο της πόλης με το αστικό θαλάσσιο μέτωπο.

Βάσει μελέτης της Boston Consulting Group, η κατασκευή του έργου προσέθεσε 1,1 δις ευρώ στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας (0,2% του ΑΕΠ ετησίως), συνεισφέροντας 57 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα. Βάσει της ίδιας μελέτης η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ, δημιούργησε συνολικά περισσότερες από 13.000 θέσεις εργασίας.

Κατά την περίοδο υλοποίησης του έργου, τέθηκαν σε εφαρμογή βέλτιστες κατασκευαστικές πρακτικές και χρησιμοποιήθηκε μια μίξη παραδοσιακών και πρωτοποριακών υλικών που εξασφάλισαν καινοτομία και λειτουργικότητα για το ΚΠΙΣΝ. Το ΚΠΙΣΝ απέσπασε την Πλατινένια πιστοποίηση LEED, την υψηλότερη δυνατή παγκόσμια διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτήρια.

Πριν ακόμα ξεκινήσει επίσημα η λειτουργία του, το ΚΠΙΣΝ, από τα μέσα Αύγουστου του 2016 οπότε και άνοιξε η είσοδος στο κοινό μέσα από τις ελεύθερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, δέχεται κατά μέσο όρο 35.000 επισκέπτες σε εβδομαδιαία βάση.

Δωρεά για την αποκατάσταση των κινηματογράφων Αττικόν και Απόλλων

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναλαμβάνει με δωρεά του την αποκατάσταση και επαναλειτουργία των δυο ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας, Απόλλωνα και Αττικόν, στην οδό Σταδίου, που κάηκαν το 2012.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο αναπληρωτής διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής του ΙΣΝ Πάνος Παπούλιας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα 20 χρόνια δράσης του Ιδρύματος.

Το εσωτερικό των αιθουσών δεν είχε υποστεί ζημιές από τη φωτιά που έβαλαν άγνωστοι στη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 2012. Η γραφειοκρατία είχε θέσει εμπόδια στην αποκατάσταση των κινηματογράφων, με αποτέλεσμα οι αίθουσες να παραμένουν κλειστές και οι εργασίες αποκατάστασης να μην έχουν ξεκινήσει.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς