Ισπανία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε ο Μαριάνο Ραχόι

Την Πέμπτη η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης
Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016 21:23
UPD:23:22
REUTERS/SERGIO PEREZ
A- A A+

Τέλος λαμβάνει το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων 10 μηνών στην Ισπανία, καθώς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, έχοντας εξασφαλίσει την στήριξη των Ciudadanos καθώς και την «σιωπηρή αποδοχή» αρκετών στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο Ραχόι χρειαζόταν απλή πλειοψηφία στη Βουλή για να εξασφαλίσει την επιστροφή του στην εξουσία. Κατάφερε να κερδίσει 170 θετικές ψήφους, 111 βουλευτές τον καταψήφισαν και 68 απείχαν.  

EURONEWS

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας έκανε γνωστό ότι θα παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας την Πέμπτη. «Θα ανακοινώσω την κυβέρνηση την Πέμπτη το απόγευμα και θα ορκιστούν την Παρασκευή. Έχω ήδη μιλήσει με τον βασιλιά (Φίλιππο)», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφος μετά την ψηφοφορία.

Διαδηλώσεις στη Μαδρίτη

EPA/KIKO HUESCA

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ραχόι

Ενώ ήταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία στο ισπανικό κοινοβούλιο, εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ραχόι. 

Παραίτηση Σάντσεθ από το βουλευτικό αξίωμα

EURONEWS

Νωρίτερα ο πρώην ηγέτης του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, είχε ανακοινώσει ότι παραιτείται από βουλευτής προκειμένου να μην επιτρέψει να κυβερνηθεί η χώρα από τον συντηρητικό Ραχόι. 

Ο Πέδρο Σάντσεθ υποστήριζε ότι το «όχι είναι όχι» στον συντηρητικό ηγέτη, κατηγορώντας τον για τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται το κόμμα του και για την πολιτική της λιτότητας που σημάδεψε την πρώτη θητεία του.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του ανακοινώνοντας την παραίτησή του, είπε επίσης ότι από τη Δευτέρα θα πάρει το αυτοκίνητό του και θα πάει να συναντήσει μαχητικούς υποστηρικτές του κόμματος στις τέσσερις γωνίες της Ισπανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να διεκδικήσει μια νέα θητεία ως γενικός γραμματέας κατά το προσεχές συνέδριο του σοσιαλιστικού κόμματος.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή