Γιάννης Οικονομίδης: «…Όταν ξεσπάει μια κρίση, πέφτουν οι μάσκες και όλοι ξεγυμνώνονται…»

Ο σκηνοθέτης μιλά για το πρώτο του θεατρικό έργο, «Στέλλα κοιμήσου»
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016 11:25
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Χρησιμοποιώντας την ωμότητα της γλώσσας και την κυνικότητα των συμπεριφορών, ώστε να κάνει τον θεατή να αισθάνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας κωμικοτραγικής «φέτας ζωής», ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, γράφει και σκηνοθετεί για πρώτη φορά αποκλειστικά για το θέατρο και μας μιλά για την παράσταση «Στέλλα κοιμήσου».

Το πρώτο θεατρικό έργο του δημιουργού του σκληροπυρηνικού κινηματογραφικού «Σπιρτόκουτου» παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης του κινηματογράφου και, πλέον, και του θεάτρου μάς ανοίγει την πόρτα της πολυτελούς βίλας ενός νεόπλουτου Έλληνα, όπου η ευμάρεια συνυπάρχει με τη χυδαιότητα και οι σχέσεις έχουν το χρώμα του χρήματος και μιλά για την παράσταση.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για αυτή την πρώτη σας συγγραφική και σκηνοθετική δημιουργία αποκλειστικά για το θέατρο;

Μου έκανε την πρόταση ο Στάθης Λιβαθινός, και η αλήθεια είναι ότι βρισκόμουν ήδη σε μια περίοδο, που σκεφτόμουν σοβαρά να ασχοληθώ με το θέατρο. Η αρχική έμπνευση του «Στέλλα κοιμήσου» προέκυψε από το «Στέλλα Βιολάντη» του Ξενόπουλου, αλλά πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά έργα. Με τον Βαγγέλη Μουρίκη, επεξεργαζόμαστε ένα πρωτότυπο, καινούργιο έργο, και έχουμε δημιουργήσει νέους χαρακτήρες από το μηδέν.

Τι εκτυλίσσεται στη βίλα του νεόπλουτου Έλληνα του έργου;

Παρακολουθούμε μια οικογένεια πλουσίων, την οικογένεια του Αντώνη Γερακάρη, ενός ανθρώπου του υποκόσμου, ενός σύγχρονου μαφιόζου. Αυτός έχει μια κόρη, τη Στέλλα, που προσπαθεί να αρθρώσει έναν λόγο διαφορετικό από το ρεύμα και να πάει κόντρα στα σχέδια της οικογένειας. Μια Κυριακή, όταν ανακοινώνει τις αποφάσεις της, ξεσπάει η βόμβα και ξεδιπλώνονται όλα τα μίση και τα πάθη, αλλά και η προσπάθεια της κοπέλας να αποκτήσει τη δική της φωνή.

Τι θέλετε να αναδείξετε - θίξετε μέσα από το «Στέλλα κοιμήσου»;

Μια πολιτική διάσταση του έργου. Δεν πρόκειται μόνο για μια σύγκρουση πατέρα - κόρης. Πρόκειται για μια σύγκρουση του συστήματος με αυτόν που πάει κόντρα σε αυτό και τολμάει να μιλάει με τη γλώσσα της καρδιάς, σε έναν κόσμο κυνικό και αδίστακτο. Όταν ξεσπάει μια κρίση, πέφτουν οι μάσκες και όλοι ξεγυμνώνονται. Αυτό θα δούμε, ουσιαστικά, στο έργο: μια απογυμνωμένη αλήθεια.

H παράσταση γίνεται διαφορετική κάθε φορά. Με ποιον τρόπο;

Οι ηθοποιοί καλούνται να ζουν κάθε μέρα από την αρχή, διαφορετικά, μια βασική συνθήκη που έχουμε ορίσει, με κάποια σταθερά μοτίβα που έχουν προκύψει μέσα από αυτοσχεδιασμούς. Δεν υπάρχει κείμενο γραμμένο, τα λόγια γεννιούνται κάθε μέρα για πρώτη φορά. Θα είναι παράσταση - ντοκουμέντο.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο; Πού οφείλεται η άνθιση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια;

Υπάρχει σοβαρός ελληνικός κινηματογράφος και ταξιδεύει πολύ στο εξωτερικό, όπου διακρίνεται. Αυτό είναι ευχάριστο και αισιόδοξο για τις νέες γενιές. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, υπάρχει δημιουργικότητα. Τα νέα παιδιά εκφράζουν την ανάγκη τους με ό,τι μέσα έχουν και κάνουν πράγματα πολύ ενδιαφέροντα. Η Πολιτεία, πλέον, πρέπει να στηρίξει και να σταθεί δίπλα στους κινηματογραφιστές.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης, επιμέλεια κειμένου: Βαγγέλης Μουρίκης, σχεδιασμός φωτισμών: Bασίλης Κλωτσοτήρας, βοηθός σκηνοθέτη - επιμέλεια κίνησης: Αντώνης Ιορδάνου, σκηνογραφία: Ioυλία Σταυρίδου, ενδυματολόγος: Γιούλα Ζωιοπούλου, μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αντώνης Ιορδάνου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Μάγια Κώνστα, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Καλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Στάθης Σταμουλακάτος, Έλλη Τρίγγου.

Πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο - Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»: Αγίου Κωνσταντίνου 22 - 24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288170 - 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19:30. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ: 5 ευρώ, κάθε Τετάρτη  και Πέμπτη: 13 ευρώ. Προπώληση: ταμεία θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: n-t.gr.

Προτεινόμενα για εσάς