Το πρώτο έργο του Γιάννη Οικονομίδη αποκλειστικά για το θέατρο

«Στέλλα κοιμήσου» στο Εθνικό Θέατρο
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 11:20
A- A A+

Χρησιμοποιώντας την ωμότητα της γλώσσας και την κυνικότητα των συμπεριφορών, ώστε να κάνει τον θεατή να αισθάνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας κωμικοτραγικής «φέτας ζωής», το θεατρικό έργο του Γιάννη Οικονομίδη, με τίτλο «Στέλλα κοιμήσου», παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», από τις 13 Οκτωβρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο βραβευμένος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, Γιάννης Οικονομίδης, έρχεται σε επαφή με τη θεατρική διαδικασία. Το 2006, είχε αναθέσει στην ομάδα 90 °C τη διασκευή και τη μεταφορά στο θέατρο της ταινίας του, «Σπιρτόκουτο». Την αμέσως επόμενη περίοδο, κέρδισε βραβείο κοινού στην κατηγορία «νεοελληνικού έργου».

Κι αν εκείνο το έργο του είχε ξεκλειδώσει την πόρτα της ελληνικής μικροαστικής οικογένειας, το πρώτο έργο, που γράφει και σκηνοθετεί αποκλειστικά για το θέατρο, με τίτλο «Στέλλα κοιμήσου», ανοίγει την πόρτα της πολυτελούς βίλας του νεόπλουτου Έλληνα, όπου η ευμάρεια συνυπάρχει με τη χυδαιότητα και οι σχέσεις έχουν το χρώμα του χρήματος.

Με αφορμή έναν απαγορευμένο έρωτα, το έργο καταγράφει τη σημερινή πραγματικότητα και ανατέμνει έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα, το χρήμα, τη χυδαιότητα και το έγκλημα. Το όνειρο της κοινωνικής ανόδου και της υλικής ευμάρειας εξουδετερώνει κάθε αξία και διαβρώνει συμπεριφορές και συνειδήσεις.

Το «Στέλλα κοιμήσου» γράφτηκε με τη δημιουργική συμμετοχή των ηθοποιών της παράστασης κατά τη διάρκεια των προβών. Κάθε παράσταση είναι ξεχωριστή, καθώς ο διάλογος διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό ζωντανά στη σκηνή, με βάση ένα συγκεκριμένο σενάριο.

Όλα ακυρώνονται μπροστά στο συμφέρον

Σε μια οικογένεια, όπου ο νόμος του πατέρα - αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Όμως, ο έρωτας  ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης, επιμέλεια κειμένου: Βαγγέλης Μουρίκης, σχεδιασμός φωτισμών: Bασίλης Κλωτσοτήρας, βοηθός σκηνοθέτη - επιμέλεια κίνησης: Αντώνης Ιορδάνου, σκηνογραφία: Ioυλία Σταυρίδου, ενδυματολόγος: Γιούλα Ζωιοπούλου, μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αντώνης Ιορδάνου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Μάγια Κώνστα, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Καλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Στάθης Σταμουλακάτος, Έλλη Τρίγγου.

Πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο - Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»: Αγ. Κωνσταντίνου 22 - 24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288170 - 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19:30. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ: 5 ευρώ, κάθε Τετάρτη  και Πέμπτη: 13 ευρώ. Προπώληση: ταμεία θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: n-t.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς