ΣτΕ και διαπραγμάτευση φέρνουν πιο κοντά τον ανασχηματισμό

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 09:58
UPD:10:01
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ένα βήμα πιο κοντά στον ανασχηματισμό βρίσκεται η κυβέρνηση, με τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ να δέχονται χθες ένα email μεσώ του οποίου πληροφορούνταν ότι την ερχόμενη Κυριακή θα συνεδριάσει το όργανο με τη νέα του σύνθεση, προκειμένου να εκλέξει νέο γραμματέα και νέα Πολιτική Γραμματεία.

Η ανακοίνωση, όπως είναι φυσικό, αναθέρμανε τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προφανώς αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ για το σύννομο του νόμου Παππά, να προχωρά σε ανασχηματισμό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι «στόχος μας είναι μια ευέλικτη, γρήγορη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν είναι θέμα προσώπων. Έχουμε μπροστά μας ένα πιο σοβαρό θέμα, το Προσφυγικό, ως προτεραιότητα της ατζέντας μιας κυβέρνησης. Θα δοθεί βάρος στο υπουργείο Μετανάστευσης». «Ας μείνουμε σε αυτά που δήλωσε ο πρωθυπουργός... η κυβέρνηση θα αναδομηθεί».

Ο κ. Τσίπρας πάντως δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του για το εύρος του ανασχηματισμού και τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν σε αυτόν. Ωστόσο είναι δύσκολο να αλλάξουν υπουργοί που εμπλέκονται με τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία ξεκινά και επίσημα σήμερα.

Το σίγουρο είναι πως ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει η νέα Πολιτική Γραμματεία να αποτελείται από κορυφαία στελέχη του κόμματος, (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης, Δούρου) ενώ στη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, από τα μηνύματα που πρέπει να σταλούν στους δανειστές μέχρι την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Για τη θέση του γραμματέα κερδίζει πόντους η παραμονή του Παναγιώτη Ρήγα.

Σύμφωνα πάντως με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, ενδεχόμενος ανασχηματισμός σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση πέταξε λευκή πετσέτα στο θέμα του χρέους. Μάλιστα η χθεσινή αναφορά κυβερνητικής πηγής μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Μάρτιν Σουλτς, ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα αναλάβει πρωτοβουλία για το χρέος τόσο στις Βρυξέλλες όσο και εντός της Γερμανίας δείχνει τη σπουδή του Μαξίμου προκειμένου το θέμα του χρέους να ανοίξει εντός του 2016.

Ερωτηθείς ο κ. Σουλτς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες εξέφρασε την απορία του για τις φήμες πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει κάποια πρωτοβουλία. Τελικά αργά χθες το βράδυ του γραφείο του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου εξέδωσε μια διευκρινιστική ανακοίνωση σημειώνοντας πως «Ο πρόεδρος Σουλτς εξέφρασε την έκπληξή του για τη διατύπωση της ερώτησης αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει δράση στην ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος Σουλτς δεν εξεπλάγη με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν διαφωνεί με αυτήν».

Σήμερα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενώ δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής ώρα της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή