«Βρυχάται» εκ νέου το «ηφαίστειο της φωτιάς»

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 15:18
News From World

Κάμερες τοποθετημένες γύρω από το ηφαίστειο κατέγραψαν δύο νέες εκρήξεις την Τρίτη, με την τέφρα και τον καπνό να φτάνουν σε ύψος δύο χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Reuters.

A- A A+

Την αυξημένη του δραστηριότητα συνεχίζει το ηφαίστειο Κολίμα, γνωστό και ως «ηφαίστειο της φωτιάς», στο νοτιοδυτικό Μεξικό.

Κάμερες τοποθετημένες γύρω από το ηφαίστειο κατέγραψαν δύο νέες εκρήξεις την Τρίτη, με την τέφρα και τον καπνό να φτάνουν σε ύψος δύο χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Reuters.

Το ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 3.800 μέτρων, «βρυχάται» συχνά τα τελευταία δύο χρόνια και θεωρείται ένα από τα πιο ενεργά στο Μεξικό.

Τον τελευταίο μήνα, η δραστηριότητα του Κολίμα έχει κλιμακωθεί, με τους επιστήμονες να αποδίδουν τις πιο πρόσφατες εκρήξεις στην ανάπτυξη ενός νέου θόλου λάβας, όπως αναφέρει ο ιστότοπος volcanodiscovery.com.

Οι ηφαιστειακοί δόμοι ή θόλοι λάβας δημιουργούνται όταν το μάγμα ανέλθει προς την επιφάνεια και ψυχθεί. Το μάγμα αρχικά είναι πλούσιο σε διαλυμένα αέρια, όμως αυτά χάνονται με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά το ιξώδες της λάβας. Λόγω του υψηλού ιξώδους, η κολλώδης λάβα δεν μετακινείται μακριά από τη φλέβα, δημιουργώντας έναν θόλο, ο οποίος ψύχεται σταδιακά.

Στις γειτονικές κοινότητες του «ηφαιστείου της φωτιάς» κατοικούν περίπου 400 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ η δραστηριότητά του ήταν η αιτία να ερημώσει σε μεγάλο βαθμό η περιοχή πολλές φορές κατά το παρελθόν, με τις πρώτες εκρήξεις να καταγράφονται σε προϊστορικούς χρόνους.

Το Κολίμα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του πλανήτη, ενώ από τον 16ο αιώνα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 40 ισχυρές εκρήξεις του «ηφαιστείου της φωτιάς».

Είναι ένα από τα συνολικά 3.000 ηφαίστεια του Μεξικού, 14 εκ των οποίων θεωρούνται ενεργά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή