Εύκαμπτο ηλεκτρονικό χαρτί με πλήρες εύρος χρωμάτων

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 23:00
UPD:23:12
Mats Tiborn

Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα ήταν θετικά, και αυτό που μένει είναι η κατασκευή επαρκών pixels για να είναι δυνατόν να καλυφθεί μια επιφάνεια αρκετά μεγάλη όσο μια οθόνη. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μηχανικοί» λέει ο Ντάλιν.

A- A A+

Εύκαμπτο, με πάχος μικρότερο του ενός μικρομέτρου, και δυνατότητα προβολής όλων των χρωμάτων που προβάλλει μια κανονική LED, απαιτεί ενέργεια δέκα φορές λιγότερη από αυτήν του, ήδη εξαιρετικά οικονομικού ενεργειακά, e-reader της Amazon, Kindle: Ερευνητές του Chalmers University of Technology ανέπτυξαν τη βάση για ένα νέο ηλεκτρονικό χαρτί, το οποίο παρουσιάζει μια σειρά από εξαιρετικά χρήσιμα χαρακτηριστικά.

Ενώ ο Αντρέας Ντάλιν, βοηθός καθηγητής στο πανεπιστήμιο και ο Κουνλί Ξιόνγκ, διδακτορικός φοιτητής του, εργάζονταν πάνω στην τοποθέτηση αγώγιμων πολυμερών σε νανοδομές, διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία οθονών με πάχος χαρτιού. Έναν χρόνο πιο μετά, τα αποτελέσματα της έρευνάς τους ήταν έτοιμα να εκδοθούν: Ένα υλικό με πάχος ενός μικρομέτρου, εύκαμπτο και με τα χρώματα μιας LED, καθώς και πολύ μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις.

«Το “χαρτί” είναι παρόμοιο με το Kindle. Δεν ανάβει όπως μια κανονική οθόνη, αλλά αντικατοπτρίζει το εξωτερικό φως, που το φωτίζει. Οπότε δουλεύει πολύ καλά όταν υπάρχει πολύ φως, όπως πχ στον ήλιο, εν αντιθέσει με τις κανονικές LED οθόνες, που δουλεύουν καλύτερα στο σκοτάδι. Την ίδια στιγμή χρειάζεται μόνο το 1/10 της ενέργειας πυο χρησιμοποιεί ένα Kindle, το οποίο με τη σειρά του χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια από μια οθόνη LED» λέει ο Αντρέας Ντάλιν.

Όλα βασίζονται στη δυνατότητα των πολυμερών να ελέγχουν πώς το φως απορροφάται και αντικατοπτρίζεται. Τα πολυμερή που καλύπτουν όλη την επιφάνεια καθοδηγούν τα ηλεκτρικά σήματα μέσα σε ολόκληρη την οθόνη και δημιουργούν εικόνες σε υψηλή ανάλυση.

Το υλικό δεν είναι ακόμα έτοιμο για εφαρμογή, αλλά η βάση υπάρχει, ενώ η ομάδα των ερευνητών έχει ήδη παράξει και δοκιμάσει μερικά pixels, τα οποία χρησιμοποιούν τα ίδια κόκκινα, πράσινα και μπλε (RGB) χρώματα που δημιουργούν όλα τα χρώματα στις κανονικές οθόνες LED.

Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα ήταν θετικά, και αυτό που μένει είναι η κατασκευή επαρκών pixels για να είναι δυνατόν να καλυφθεί μια επιφάνεια αρκετά μεγάλη όσο μια οθόνη. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μηχανικοί» λέει ο Ντάλιν.

Κατά τον ίδιο, η καλύτερη χρήση των οθονών αυτών θα είναι σε λαμπρά φωτισμένες περιοχές, όπως σε εξωτερικούς ή δημόσιους χώρους, για την προβολή πληροφοριών. Αυτό θα μείωνε την κατανάλωση ενέργειας και ταυτόχρονα θα μπορούσε να αντικαταστήσει σημερινές, μη ηλεκτρονικές, πινακίδες, με νέες, ηλεκτρονικές και πιο εύκαμπτες.

Προτεινόμενα για εσάς