Αρνείται ο Ν. Φίλης τα περί υποχώρησης στο θέμα των Θρησκευτικών

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 11:37
UPD:15:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Φίλης επέμεινε ότι δεν υπάρχει κόντρα με την Εκκλησία, αλλά διατύπωση διαφορετικών απόψεων και τόνισε για άλλη μία φορά πως το υπουργείο θέλει να υπάρξει συνεννόηση.

A- A A+

Αρνήθηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος ότι η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στο θέμα των Θρησκευτικών, επαναλαμβάνοντας ότι η εφαρμογή των νέων προγραμματων θα γίνει φέτος και στη συνέχεια θα αξιολογηθεί. 

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Φίλης επέμεινε ότι δεν υπάρχει κόντρα με την Εκκλησία, αλλά διατύπωση διαφορετικών απόψεων και τόνισε για άλλη μία φορά πως το υπουργείο θέλει να υπάρξει συνεννόηση. Επισήμανε όμως πως αυτό δεν σημαίνει αμφισβήτηση του ποιος αποφασίζει, υπογραμμίζοντας ότι αποφασίζει η Πολιτεία. 

Ο υπουργός Παιδείας παράλληλα απέδωσε τα υψηλά ποσοστά με τα οποία εξελέγη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην πεποίθηση, όπως ανέφερε, του κόσμου της Αριστεράς πως πρέπει να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας:

«Είναι σίγουρο ότι ο κόσμος της Αριστεράς έχει επί χρόνια γαλουχηθεί και πολιτικά πειστεί ότι πρέπει να γίνουν βήματα σε αυτό που ονομάζεται διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος. Αυτό είναι γνωστό, είναι προγραμματική θέση της Αριστεράς κι εδώ και στην Ευρώπη και παντού, όπου έχει ανέβει αριστερό κόμμα, έχει προωθήσει βήματα. Πρέπει να διευκρινίσουμε τι εννοούμε, ποιοι είναι οι ρόλοι εκατέρωθεν, καμία αντίρρηση. Αυτό το στοιχείο πιστεύω ναι ήταν παρόν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και την υποστήριξη που υπήρξε και προς το πρόσωπό μου, αλλά συνολικότερα στην πορεία ενός αριστερού κόμματος σε συνθήκες διακυβέρνησης. Διότι αυτό είναι το μείζον που συζητήσαμε στο συνέδριο».

Ερωτηθείς για τη νέα σχολική χρονιά, είπε πως είμαστε σε κλίμα καλής λειτουργίας των σχολείων, προσθέτοντας πως τα κενά όπου διαπιστώνονται συμπληρώνονται. 

Για την καθυστέρηση στην έναρξη των μαθημάτων των ιδιωτικών ΙΕΚ, ο υπουργός Παιδείας πως η παράταση στον χρόνο εγγραφής των σπουδαστών ζητήθηκε από τα ίδια τα ιδιωτικά ΙΕΚ. 

Σε ερώτηση αν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ανάπτυξη μπορούν να επιτευχθούν, ο κ. Φίλης επισήμανε πως προϋποθέση είναι η ρύθμιση του χρέους ή/και η ποσοτική χαλάρωση, ή/και η μείωση των πλεονασμάτων.

Όπως είπε, αν αυτά δεν υπάρξουν -και βεβαίως σημαντικότερο είναι η ρύθμιση χρέους- τότε η πορεία προς την ανάπτυξη είνα πολύ δύσκολη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή