Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρζτινάκη
[email protected]
«Στο συγκεκριμένο θέμα θα μας βοηθούσε πολύ να πάρουμε ως παράδειγμα τη Γερμανία, που τα έχει λύσει αυτά τα ζητήματα με ωραίο τρόπο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Τα θρησκευτικά θέλουν τον Γερμανό τους; Τι ισχύει στη Γερμανία, όπου σπούδασε ο Ιεράρχης, με συμφοιτητή τον πρώην Ποντίφικα, Πάπα Βενέδικτο;
Πέρα από τα αυτονόητα, ότι το ομοσπονδιακό Σύνταγμα εγγυάται την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και την απρόσκοπτη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων, η Καθολική και η Ευαγγελική Εκκλησία έχουν ένα είδος «εταιρικής σχέσης» με την Πολιτεία.
Το κράτος εγγυάται το μάθημα θρησκευτικών στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων σε όλα τα κρατίδια, και δεύτερον, πανεπιστημιακή έδρα θεολογίας στα κρατικά πανεπιστήμια, δεν παρεμβαίνει όμως περαιτέρω, δηλαδή οι δύο Εκκλησίες διορίζουν θεολόγους και καθορίζουν ποια θα κάνει σε ποιο σχολείο το μάθημα θρησκευτικών. Συνήθως υπάρχει μάθημα θρησκευτικών για Καθολικούς και για Ευαγγελικούς.
Είχε γίνει μια προσπάθεια για πλήρη χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας στις αρχές του 20ού αιώνα, με αφορμή -καλά το μαντέψατε- εάν θα καθιερωνόταν το μάθημα θρησκευτικών στα σχολεία, αλλά ο δρόμος με τις μαζικές διαδηλώσεις απέτρεψε την εμπειρία.
Πέρα από το γνωστό ότι υπάρχει «εκκλησιαστικός φόρος» που πληρώνουν, όμως, μόνον οι πιστοί, οι οποίοι εννοείται ότι είναι εγγεγραμμένα μέλη της Καθολικής ή της Ευαγγελικής Εκκλησίας, το γερμανικό κράτος είναι υποχρεωμένο να πληρώνει ετησίως πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ στις δύο Εκκλησίες. Γιατί; Η απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι η αιτία. Ο Ναπολέων και αργότερα οι Πρώσοι κατάσχεσαν ή κατέστρεψαν εκατοντάδες μοναστήρια, γεωργικές εκτάσεις, εκκλησίες, αγροτικές βιοτεχνίες κ.λπ. Το κράτος υποχρεώθηκε να πληρώνει ό,τι στερήθηκαν από τα άγρια έργα και τις βάρβαρες ημέρες. Ευνόητο, επίσης, ότι οι δύο χριστιανικές Εκκλησίες απολαμβάνουν φοροαπαλλαγών.
Κάτι τελευταίο. Το 2012 η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ήταν το πρώτο κρατίδιο που εισήγαγε «ισλαμικό μάθημα θρησκευτικών» σε δημοτικά, ενώ ισλαμική αγωγή, με γενικές γνώσεις για το Ισλάμ, διδάσκεται σε περισσότερα σχολεία ανά την επικράτεια.