«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γύρισε τη χώρα πολύ πίσω μέσα σε δύο χρόνια», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «ο καταστροφικός κύκλος οικονομικής μιζέριας, πολιτικής αδράνειας και χαμηλών προσδοκιών, που καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα πρέπει επιτέλους να σπάσει». Μιλώντας στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη συν-διαμόρφωσης ενός συλλογικού εθνικού οράματος.
Για την οικονομία
Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση αντί για ανάπτυξη έφερε ύφεση, ενώ τόνισε ότι «δεν είναι μόνο ο δείκτης του ΑΕΠ», καθώς όπως πρόσθεσε, οι εξαγωγές υποχώρησαν, τα «λουκέτα» επιχειρήσεων αυξήθηκαν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες έφτασαν τα 6,3 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Αυγούστου 2016.
Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις σέρνονται. «Μόνο οι δείκτες της ανεργίας και της απασχόλησης δείχνουν να βελτιώνονται κάπως. Αλλά αυτή η επίδοση, οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας από το 2011 -2012, που την κατέστησαν πιο ευέλικτη, στην μείωση κατά 5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών το 2013 - 2014, καθώς και στους στοχευμένους ελέγχους για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας», συνέχισε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι «η ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση και να επιστρέψει σε ισχυρούς, βιώσιμους, ρυθμούς ανάπτυξης», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «με την υπέρφορολόγηση και την έλλειψη αποφασιστικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου οδηγεί στο τέλμα την οικονομία», επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή.
Γα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Μιλώντας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για «οραματική δέσμευση, στη βάση της συνταγματικής αρχής για την καθολικότητα της ψήφου». «Για μας, για τη Νέα Δημοκρατία και για μένα προσωπικά, η δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο που βρίσκονται είναι χρέος προς τον Οικουμενικό Ελληνισμό», εξήγησε.
Για τα ελληνοτουρκικά
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει έστω και την ελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης. «Και αυτό είναι ανάγκη να το γνωρίζει, στο σύνολό της, η διεθνής κοινότητα και ιδίως τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από τα οποία είναι συμβαλλόμενα στη Συνθήκη αυτή», πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι «πέρα από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπήρξαν και οι ισχυρισμοί που ανέπτυξαν οι αντίπαλοί του για δήθεν παράδοση, κατά τα τελευταία χρόνια, 16 νησιών και νησίδων στην Ελλάδα. Υπήρξε, κατόπιν και η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που έσπευσε να επαναφέρει θέμα δήθεν "γκρίζων ζωνών". Προσθέτω και την υπερδραστηριότητα τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο, που συνιστά επίσης μια πολύ σοβαρή εξέλιξη. Όλα αυτά προκαλούν πολύ σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία», κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.