Η 12μελής επιτροπή του Brexit της Τερέζα Μέι

Ισορροπία ανάμεσα σε υποστηρικτές του Brexit και του Bremain
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016 16:16
UPD:16:20
REUTERS/PETER NICHOLLS
A- A A+

Τα ονόματα της 12μελούς επιτροπής που θα διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τα οποία επέλεξε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, διέρρευσαν στον Τύπο.

Στην Επιτροπή Εμπορίου και Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχουν τόσο «σκληροί» υποστηρικτές του Brexit, όσο και υποστηρικτές - πριν το δημοψήφισμα - του Bremain.

Στην επιτροπή, σύμφωνα με τον ιστότοπο POLITICO, συμμετέχουν όλα τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος τα οποία είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., δηλαδή οι Μπόρις Τζόνσον (υπουργός Εξωτερικών), Λίαμ Φοξ (υπουργός Διεθνούς Εμπορίου) και Ντέιβιντ Ντέιβις (υπουργός Brexit), Πρίτι Πάτελ (υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης), Κρις Γκρέιλινγκ (υπουργός Μεταφορών) και Άντρια Λίντσομ (υπουργός Περιβάλλοντος).

Την επιτροπή συμπληρώνουν οι πρώην υποστηρικτές του Bremain Φίλιπ Χάμοντ (υπουργός Οικονομικών), Άμπερ Ραντ (υπουργός Εσωτερικών), Ντάμιαν Γκριν (υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης), Γκρεγκ Κλαρκ (υπουργός Επιχειρήσεων), καθώς και ο πρόεδρος του κυβερνώντος, κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος Πάτρικ ΜακΛάφλιν.

Της επιτροπής θα προΐσταται η ίδια η κ. Μέι, επίσης υποστηρίκτρια, πριν το δημοψήφισμα, της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε.

Οι υπουργοί των τοπικών κυβερνήσεων της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ουαλίας θα συμμετέχουν σε συνεδριάσεις ανάλογα με το εάν το θέμα επηρεάζει τις χώρες τους, ωστόσο δεν θα αποτελούν μόνιμα μέλη της επιτροπής.

Ο ηγέτης των κεντρώων - κεντροαριστερών Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον κατηγόρησε την κ. Μέι ότι, με τη σύνθεση της επιτροπής, οδηγεί σε «σκληρό Brexit», έκφραση που στην τρέχουσα συγκυρία της βρετανικής πολιτικής ζωής σημαίνει αποχώρηση όχι μόνο από την Ε.Ε., αλλά και από την ευρωπαϊκή κοινή αγορά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή