Οι Ιρακινοί σουνίτες που εκπαιδεύει η Τουρκία στη μάχη της Μοσούλης

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016 12:22
UPD:12:30
EPA/MAURICIO MORALES

Την επιχείρηση θα αναλάβει κυρίως ο ιρακινός στρατός, με τη βοήθεια της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ ενάντια στους τζιχαντιστές.

A- A A+

Οι δυνάμεις σουνιτών Ιρακινών οι οποίες εκπαιδεύονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο στρατόπεδο της Μπασίκα, στο βόρειο Ιράκ, θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Την επιχείρηση θα αναλάβει κυρίως ο ιρακινός στρατός, με τη βοήθεια της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ ενάντια στους τζιχαντιστές.

Η απόφαση για τη συμμετοχή των σουνιτών πολιτοφυλάκων ελήφθη μετά από συνεννόηση Τουρκίας και ΗΠΑ και η επιχείρηση αναμένεται να αρχίσει εντός των επόμενων ημερών.

Η σουνιτική Τουρκία ανησυχεί για την ολοένα και αυξανόμενη δύναμη των σιιτικών παραστρατιωτικών Μονάδων Κινητοποίησης του Λαού (PMU) στο Ιράκ, οι οποίες ενισχύονται από το Ιράν και έχουν τη στήριξη της ελεγχόμενης από τους σιίτες κυβέρνησης της Βαγδάτης.

Οι PMU έχουν κατηγορηθεί ότι προχωρούν σε μαζικά αντίποινα κατά σουνιτών μουσουλμάνων στις περιοχές που απελευθερώνονται από το ISIS, κατηγορώντας τους συλλήβδην ως συνεργάτες των τζιχαντιστών.

Οι σιιτικές πολιτοφυλακές φιλοδοξούν να έχουν, μετά τη συντριβή των σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ρόλο ανάλογο με εκείνον του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή