Τάκης Παπαματθαίου: «…Είμαστε έτοιμοι να παραδεχτούμε τα λάθη μας;…»

Ο ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Δείπνο ηλιθίων»
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 10:25
Photo - Αντώνης Συμεωνάκης
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Καλεσμένος σε ένα ιδιότυπο δείπνο - στο οποίο μερικοί κυνικοί πλούσιοι καλούν ο καθένας κι από έναν «ηλίθιο», διασκεδάζουν εις βάρος του και, στο τέλος της βραδιάς, αυτός που έφερε τον πιο αστείο «ηλίθιο» ανακηρύσσεται νικητής -, ο ηθοποιός Τάκης Παπαματθαίου μάς μιλά για την παράσταση «Δείπνο ηλιθίων».

Έργο με διεθνή καριέρα και τεράστια επιτυχία όπου κι αν παίχτηκε, η κωμωδία του Francis Veber παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Σπύρου Παπαδόπουλου, στο θέατρο Κάππα.

Ο Τάκης Παπαματθαίου υποδύεται έναν άτεγκτο και τίμιο ελεγκτή της εφορίας, και μιλά για το έργο αλλά και για τη σημερινή Ελλάδα.

Μιλήστε μας για το ιδιότυπο δείπνο του Francis Veber.

Τη θεωρώ εμπνευσμένη τη σύλληψη του συγγραφέα. Ποιοι είναι οι ηλίθιοι και ποιοι οι έξυπνοι; Μήπως αυτός που φαίνεται ηλίθιος στους πολλούς, δεν είναι; Και οι υπόλοιποι έξυπνοι είναι απλά εξυπνάκηδες; Σίγουρα, τα φαινόμενα απατούν. Κι εδώ, ταιριάζει το φιλοσοφικό θεώρημα ενός άλλου σημαντικού συγγραφέα, του Λουίτζι Πιραντέλο, πάνω στο οποίο βασίστηκε το έργο του, “Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε”, και είναι το εξής: Αλλιώς είμαστε, αλλιώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας, αλλιώς μας βλέπουν οι άλλοι!

Τι βάζει στο στόχαστρό του ο συγγραφέας μέσα από αυτή την κωμωδία;

Κάποιους αλαζόνες νεόπλουτους που, λόγω οικονομικής ευμάρειας, θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να παίζουν με την ψυχούλα ενός αγνού και καλοπροαίρετου συμπολίτη μας. Άρα, σίγουρα, ο Francis Veber θίγει και το ταξικό ζήτημα. Άλλωστε, αυτό εξυπηρετεί και τη θεατρική δραματουργία με το γνωστό επιτυχημένο και αναγνωρίσιμο μοτίβο: ο πλούσιος κακός και ο φτωχός καλός.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας ρόλου;

Είναι ξεκάθαρα. Υποδύομαι έναν ελεγκτή της εφορίας, ο οποίος, επειδή είναι άτεγκτος και τίμιος, κάνει τη ζωή δύσκολη στον φοροφυγάδα πλούσιο εξυπνάκια, άρα, τελικά, ηλίθιο. Από την άλλη, ο συγγραφέας, έξυπνα, μιας και οι εφοριακοί δεν είναι τα πιο συμπαθητικά πρόσωπα για όλους τους υπόλοιπους, στο τέλος, εμφανίζει τον ελεγκτή απατημένο σύζυγο και τον γελοιοποιεί.

Τι αισθάνεστε για την κατάσταση της σημερινής Ελλάδας;

Είναι βαθιές οι ρίζες του κακού. Και εννοώ όχι μόνον στον χώρο της πολιτικής, αλλά, ακόμα χειρότερα, στον χώρο του πολιτισμού. Είναι πολύ σοβαρό αυτό. Είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό. Τι έχει να “πουλήσει” προς τα έξω η Ελλάδα; Ποιο θα μπορούσε να είναι εκείνο το εξαγώγιμο προϊόν της, το οποίο θα είναι μοναδικό και ασυναγώνιστο; Είναι ο πολιτισμός της. Πού ’ν’ τος; Τις τελευταίες δεκαετίες, ζούμε μια παρακμιακή εποχή. Κλίκες, κυκλώματα, παρέες και “οι φελλοί επιπλέουν”. Ο θησαυρός μένει κρυμμένος, αλλιώς δεν θα λεγόταν θησαυρός. Άρα, αυτοί και αυτά που βλέπουν τα μάτια μας δεν είναι θησαυρός. Αυτόν πρέπει να τον ανακαλύψεις.

Τι σας κάνει να χάνετε το χιούμορ σας;

Οι αντικειμενικά ηλίθιοι. Εκείνοι, δηλαδή, οι κοντόνοοι, μίζεροι και μικρόψυχοι, που, έστω και παράπλευρα, κάνουν κακό στους υπόλοιπους.

Και τι σας κάνει να το ξαναβρίσκετε;

Με αυτούς, δεν το ξαναβρίσκω.

Επειδή «ουδέν κακόν αμιγές καλού», τι έχει να μας διδάξει αυτή η εμπειρία;

Εδώ είναι το ζήτημα. Είμαστε έτοιμοι να παραδεχτούμε τα λάθη μας; Θέλω να πιστεύω πως ναι. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Από εμάς εξαρτάται.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου, σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος. Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Βασίλης Ρίσβας, Άννα Μενενάκου, Ξανθή Γεωργίου, Τάκης Παπαματθαίου.

Πληροφορίες

Θέατρο Κάππα: Κυψέλης 2 - Κυψέλη, τηλ.: 210 8827000 και 210 7707227. Εισιτήρια: από 13 ευρώ. Προπώληση: viva.gr. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 19:00 (λαϊκή απογευματινή), Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 (λαϊκή απογευματινή) και 21:00, Κυριακή 18:15 και 21:00.

Τιμές: Τετάρτη 15 ευρώ, Πέμπτη 17 ευρώ, Παρασκευή 18 ευρώ, Σάββατο απόγευμα 15 ευρώ, Σάββατο βράδυ 20 ευρώ, Κυριακή 18 ευρώ. Φοιτητικό - Παιδικό 10 ευρώ. Κάθε Κυριακή αντί για μία παράσταση στις 20:00
 πραγματοποιούνται δύο παραστάσεις, στις 18:15 & 21:00

Προτεινόμενα για εσάς