Ευ. Βενιζέλος: Θεσμικό τρόμο προκαλεί η δήλωση του προέδρου του ΣτΕ

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 18:15
UPD:18:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

A- A A+

Άναυδος για τη δήλωση του προέδρου του ΣτΕ δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «και μόνο η φράση ότι "υποχρέωση του δικαστηρίου είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία" προκαλεί θεσμικό τρόμο».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «αποστολή της Δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία, αλλά να τηρεί τη νομιμότητα, να διασφαλίζει το κράτος δικαίου, να προασπίζεται τα δικαιώματα ακόμη και όταν αυτά είναι μειοψηφικά και είναι αντιπαθητικά για την κοινή γνώμη, διότι τα ζητήματα των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου δεν κρίνονται πλειοψηφικά, δεν κρίνονται δημοκρατικά».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «όταν έχει προηγηθεί συζήτηση, πολιτική καταγγελία, ότι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποπειράται να την υπονομεύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του, είναι τουλάχιστον αντιφατικό, αυτός ο οποίος έχει κατηγορηθεί για απειλή ως προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δηλαδή ο κ. Τσίπρας, να καλεί τους ανώτατους δικαστές για να εμφανιστεί ως εγγυητής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Ανέφερε μάλιστα ότι μία τέτοια συνάντηση είναι ασυνήθιστη, επισημαίνοντας πως ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να αναμιγνύονται σε θέματα θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

Παράλληλα, επικρίνοντας την ηγεσία της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι «οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο γενικός επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν είναι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, υπάρχουν οι δικαστικές ενώσεις για την αποστολή αυτή. Οι πρόεδροι των δικαστηρίων εκπροσωπούν τον θεσμό και άρα το μόνο αντικείμενο συζήτησης που είναι θεμιτό είναι να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή