Τα 39 φθάνουν τα θύματα του κυκλώνα Μάθιου

Σε Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία - Συναγερμός στις ΗΠΑ
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 15:46
UPD:15:53
A- A A+

Ο κυκλώνας Μάθιου έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 39 ανθρώπων, με τον απολογισμό των θανάτων μόνο στην Αϊτή να φθάνει τους 35, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, καθώς η τροπική καταιγίδα κατευθυνόταν βόρεια την Πέμπτη, πλήττοντας τις Μπαχάμες καθ΄οδόν προς τη Φλόριντα.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής ανέφερε ότι ο απολογισμός από το πέρασμα του κυκλώνα από τη φτωχή χώρα της Καραϊβικής είναι 23 νεκροί, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους από πτώσεις δέντρων, αντικείμενα που είχαν παρασυρθεί από τους ανέμους και υπερχείλιση ποταμών. Το υπουργείο Εσωτερικών και ένας δήμαρχος επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι έχουν καταγραφεί άλλοι 12 θάνατοι σε όλη την Αϊτή.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο Μάθιου είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας στην Καραϊβική μετά τον Φέλιξ που έπληξε την περιοχή το 2007. Την Τρίτη και την Τετάρτη σάρωσε την Κούβα και την Αϊτή, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 225 χλμ/ώρα και καταρρακτώδεις βροχές, πλήττοντας πόλεις και καταστρέφοντας ζωικό κεφάλαιο, σοδειές και σπίτια.

Εξαιτίας του κυκλώνα οι αρχές στην Αϊτή ανέβαλαν τις προεδρικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν την Κυριακή.

Συναγερμός στις ΗΠΑ

Συνεχίζεται εξάλλου η εκκένωση των νοτιοανατολικών παραλίων των ΗΠΑ, εν αναμονή της έλευσης του καταστροφικού κυκλώνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που ακύρωσε την επίσκεψή του στη Φλόριντα, όπου θα συμμετείχε σε μια προεκλογική συγκέντρωση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι ο τυφώνας Μάθιου είναι «μια σοβαρή καταιγίδα». Ο κ. Ομπάμα κάλεσε τους κατοίκους να υπακούσουν τις οδηγίες για εκκένωση των πόλεων, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήτες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Νότιας Καρολίνας και της Βόρειας Καρολίνας έχουν κηρύξει τις πολιτείες τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το οποίο τους επιτρέπει να κινητοποιήσουν την Εθνοφρουρά.

Ο τυφώνας Μάθιου, που κατατάσσεται στη βαθμίδα 3 της πεντάβαθμης κλίμακας των τυφώνων (από την βαθμίδα 4, που ήταν αρχικά), συνοδεύεται από ανέμους περίπου 195 χιλιομέτρων την ώρα, κατά το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι έχει διατάξει την εκκένωση των παραλίων, όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο άτομα.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ ζήτησε από κατοίκους περιοχών στα παράλια να απομακρυνθούν, ακόμα και σε περιοχές όπου δεν έχει εκδοθεί διαταγή εκκένωσης ή να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια της πολιτείας. Έντεκα παραλιακά διαμερίσματα της πολιτείας βρίσκονται υπό υποχρεωτική εκκένωση και τέσσερα νοσοκομεία έχουν μεταφέρει τους ασθενείς σε άλλα σημεία, είπε ο κ. Σκοτ. «Εάν κάνει στροφή την τελευταία στιγμή (ο τυφώνας), δεν θα έχετε τον χρόνο να προετοιμαστείτε. Θα θέσετε τη ζωή σας σε κίνδυνο», προειδοποίησε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή