Λυτρωτική «Πρόληψη μέσα από την Τέχνη»

Ομαδική έκθεση για τον «Μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού»
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 10:10

Αλεξία Μαρούλη, Νάμα Τάμα 2013 ακρυλικό και λάδι σε μουσαμά 152x232εκ  Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.

A- A A+

Σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες «μιλούν» με τα έργα τους για την «Πρόληψη μέσα από την Τέχνη», στην ομαδική έκθεση που εγκαινιάζεται στη Φωκίωνος Νέγρη 16 στην Κυψέλη, σήμερα, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 23 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

Ο μήνας Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί παγκόσμια ως ο «Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», μιας μορφής καρκίνου που μπορεί να θεραπευτεί, εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, κάνοντας, έτσι, ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης.

Σε επιμέλεια του Κωνσταντίνου Βαφειάδη, ή έκθεση «Πρόληψη μέσα από την Τέχνη» αποτελεί μετουσίωση ενός διαδικτυακού εικαστικού project του περσινού Οκτωβρίου σχετικά με την πρόληψη και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

ΓΚΙΝΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Κοίταξέ με 80x100cm Ακρυλικά σε μουσαμά (Medium).

«Κάποιες φορές, μπορεί να μας οδηγήσει και στη μαγεία»

Ο κ. Σωτήρης Φέλιος επιλέγει για το θέμα της έκθεσης και παρουσιάζει, από τη συλλογή του, έργο της εικαστικού Αλεξίας Μαρούλη. Καταθέτοντας τις σκέψεις του, σημειώνει: «Δεν μπορείς να πεις στον άλλον να έχει θάρρος. Μόνο στον εαυτό μου μπορώ να το πω αυτό. Με τον άλλον, όμως, μπορείς να είσαι μαζί, και αυτό δεν αποκλείει να είναι και αγάπη, αλλά και θάρρος. Η ζωγραφική προσφέρει συγκίνηση και, κάποιες φορές, μπορεί να μας οδηγήσει και στη μαγεία, όπως την ορίζει ο καθένας μας,  αυτήν την επιθυμία της καρδιάς μας ή του πνεύματός μας που μπορεί να επικρατήσει πάνω στη λογική».

Σταύρου Σοφία, η Γιολάντα λάδι σε μουσαμά 100Χ70 2016 (2) (Medium).

«Κι όμως, η απειλή αυτή έχει δύναμη αποκαλυπτική»

Ο Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, ερευνητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εικαστικός, κ. Κωνσταντίνος Μ. Βαφειάδης, σημειώνει: «Η Ασθένεια συνιστά εμπειρία οδυνηρή, αλλά και απειλή που αμφισβητεί, πρώτα και κύρια, κάθε βεβαιότητα. Κι όμως, η απειλή αυτή έχει δύναμη αποκαλυπτική, τόσο στο φιλοσοφικό, όσο στο βιωματικό πεδίο. Τούτο, διότι μαρτυρεί για την αλήθεια του κόσμου, της Ιστορίας, αλλά και της ατομικής ή συλλογικής μας ύπαρξης. Αποτελεί δε εργαλείο επαναπροσδιορισμού της ατομικότητας στον χώρο και στον χρόνο. Κατά συνέπεια, η πρόληψη της νόσου δεν πρέπει να συνδέεται μόνο με ένα σύστημα προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, αλλά και με έναν επαναπροσδιορισμό της ύπαρξής μας, απρόσληπτης κατά κανόνα. Και είναι αλήθεια πως η τέχνη συμβάλλει σε αυτό, ίσως πιο αποτελεσματικά από κάθε άλλη πνευματική δραστηριότητα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΝΥ, Ερεχθείoνας 125x180  Λάδι σε καμβά (Medium).

Ένα σύνολο εικαστικών έργων αναμετριέται με το γεγονός της Ασθένειας, ως προβλήματος υπαρξιακού. Κάθε πίνακας μοιάζει να αποτελεί θύρα, δια της οποίας ο θεατής εισέρχεται σε συμπαγή βιωματικό χώρο με αναφορές στις απειλητικές συνέπειες της Νόσου. Ταυτόχρονα, όμως, η τέχνη που εδώ εκτίθεται υποβάλλει την Ασθένεια σε κρίση ζωής. Η λυτρωτική της δύναμη πιστοποιεί ακόμη μια φορά πως ο θάνατος δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο μεταβολή των Ονομάτων. Άλλωστε η τέχνη είναι Ζωή και Ζωή σημαίνει ορμή για την κατάκτηση της Αλήθειας και Αλήθεια είναι η συνείδηση των ορίων μας.

Κάθε δυσχέρεια, κάθε οδύνη, κάθε νόσημα τείνει να περιορίσει τα ήδη στενά και ευμετάβλητα όρια της ζωής μας, συντέμνοντας τη δημιουργική μας όραση και δράση. Γι’ αυτό η Ασθένεια απαιτεί πάνω από όλα δράση, γιατί η δράση συνιστά θεραπεία και αποκατάσταση των διασαλευμένων ορίων της ύπαρξής μας».

Πανταζής Δημήτρης, Οι γρίλιες2007152εκΧ100εκλάδι σε καμβά (Medium).

Οι καλλιτέχνες

Στην έκθεση, συμμετέχουν οι εικαστικοί: Αποστόλου Μάγδα,  Βαφειάδης Κωνσταντίνος, Γκινάκη Αναστασία, Δραγάτση Λουκία,  Καράλη Αγγέλα, Κωνσταντίνου Πένυ, Μπλούκου Βασιλική, Μπόμπορη Αγγελική, Πανταζής Δημήτρης, Παπαδημητρίου Γιώργος, Παπαδοπούλου Σοφία, Πετρανάκη Αλεξάνδρα, Σταύρου Σοφία, Φιλιππακοπούλου Μαρία, Χρυσανθόπουλος Αριστείδης.

Μπόμπορη Αγγελική  Κλειδωμένες Σκέψεις70x60cm Κάρβουνο και χρυσόσκονη σε χαρτί (Medium).

Παράλληλες εκδηλώσεις

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ.: «Emotional rescue» από τη σχολή ARMANI Musical, Theater Center, μια μουσική βραδιά ελπίδας και αγάπης, βασισμένη σε γυναικείες φωνές και τραγούδια γνωστά από γυναίκες.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ.: «Ιατρική και Τέχνη, Μια συνάντηση όλο εκπλήξεις», διάλεξη της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη (ακτινοθεραπεύτρια - ογκολόγος - πρόεδρος της Άκος).

PICASA

Χρυσανθόπουλος Αριστείδης Και τώρα  50Χ70 Ακουαρέλα (Medium).

Πληροφορίες

Φωκίωνος Νέγρη 16: Κυψέλη - Αθήνα, τηλ.: 210 8824681. Ημέρες και ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τετάρτη - Παρασκευή: 18.00 - 21.00, Σάββατο: 12.00 - 20.00, Κυριακή: 12.00 - 15.00.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς