Αρχιτεκτονική σημαίνει ποιότητα ζωής

Εκδήλωση του περιοδικού «ΚΤΙΡΙΟ», στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων κυκλοφορίας του
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016 19:47
A- A A+

Η αφρόκρεμα των Ελλήνων αρχιτεκτόνων συγκεντρώθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής. Αφορμή ήταν η εκδήλωση,  που διοργάνωσε το περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ», στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων κυκλοφορίας και συνεισφοράς του στον χώρο της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών.

Η ιδέα του Πέτρου Παπαϊωάννου και της συζύγου του, Δήμητρας Τσιώρα, ήταν απλή: να παρουσιάσουν την εξέλιξη των κτηρίων, που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα, και να αναδείξουν την πρόοδο που επιτελέστηκε στη χώρα, μέσα από τη ματιά και τη δημιουργικότητα των Ελλήνων αρχιτεκτόνων. Άλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αρχιτεκτονική είναι συνώνυμο της προόδου και της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.

Ξεσκόνισαν, λοιπόν, τα αρχεία τους και στρώθηκαν στην δουλειά επί έξι συνεχόμενους μήνες. Το αποτέλεσμα; Μια εντυπωσιακή έκθεση αρχιτεκτονικού έργου με 200 κτήρια, που δημοσιεύτηκαν στα τεύχη του περιοδικού από το 1986 έως το 2016, ταξινομημένα σε πέντε κατηγορίες (αστικές κατοικίες, εξοχικές κατοικίες, κτήρια γραφείων παραγωγής, δημόσια κτήρια και ξενοδοχεία)

Μετά, ήρθε η ιδέα της βράβευσης των τριών καλύτερων από κάθε κατηγορία. Με αρωγό την τεχνολογία και την αθρόα συμμετοχή (6.643 ψήφισαν) των φίλων και αναγνωστών του περιοδικού, ξεκίνησε μια ανοικτή ηλεκτρονική ψηφοφορία. Δεκαπέντε βραβεία, δεκαπέντε ξεχωριστές αρχιτεκτονικές ιδέες, δεκαπέντε τρανταχτές αποδείξεις ότι αρχιτεκτονική σημαίνει ποιότητα ζωής.

Διόλου τυχαία, λοιπόν, την περασμένη Δευτέρα, σε μια ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα, με ένα συγκρότημα να παίζει ζωντανά τζαζ μουσική, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, συνεργάτες και πολλοί φίλοι γέμισαν την αίθουσα Banquet και απόλαυσαν τα έργα που ήταν αναρτημένα.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (EIA) και, κατά τη διάρκεια της,  χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, η πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ, Τόνια Κατερίνη, ο κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Δημήτρης Ησαΐας και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, Ηλίας Κωνσταντόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς