Ένας μηχανικός στην Ιαπωνία προσπαθεί να αξιοποιήσει τους καταστροφικούς τυφώνες που χτυπούν τακτικά το νησιωτικό κράτος.
Ο Ατσούσι Σιμίζου σχεδίασε την πρώτη ανεμογεννήτρια τυφώνα στον κόσμο, μία συσκευή που μοιάζει με εξάρτημα από μίξερ, και έχει σκοπό να αξιοποιήσει την τεράστια ενέργεια των καταιγίδων ως μία μοναδική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Σύμφωνα με τον Σιμίζου, η ενέργεια από ένα μόνον τυφώνα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ιαπωνία με ενέργεια για μισό αιώνα.
Η ποσότητα της κινητικής ενέργειας που παράγεται από έναν τυφώνα είναι τεράστια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ατλαντικού Εργαστηρίου Ωκεανογραφίας και Μετεωρολογίας, ένας ισχυρός τυφώνας παράγει επίπεδα ενέργειας «που ισοδυναμούν με περίπου το 50% της παγκόσμιας ηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας».
Το δύσκολο έργο, για το Σιμίζου και τους άλλους μηχανικούς που ενδιαφέρονται για την ενίσχυση της πράσινης ενέργειας της Ιαπωνίας, είναι να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά αυτή την ενέργεια.
Για το σκοπό αυτό, ο Σιμίζου επινόησε την Challenergy, μία ανεμογεννήτρια αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει τους δυνατούς ανέμους ενός τυφώνα και να συλλάβει την ενέργεια από μια τεράστια καταιγίδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η τεχνολογία έχει ήδη λάβει εκτεταμένη κάλυψη από τον Τύπο στην Ιαπωνία, όπου πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τρόπους για να παράγουν βιώσιμη ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011. Εάν το καταφέρουν αυτό μέσω των τυφώνων που προκαλούν τεράστιες ζημιές με ισχυρούς ανέμους και παλιρροϊκά κύματα, το όφελος θα είναι διπλό.