David Bowie: Πρώτη παρουσίαση της συλλογής έργων τέχνης του «Λευκού Δούκα»

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 12:50
A- A A+

Ο Οίκος δημοπρασιών Sotheby’s έκανε μία πρώτη παρουσίαση της συλλογής έργων τέχνης του David Bowie στην κεντρική γκαλερί του στη Νέα Υόρκη, ενόψει της δημοπρασίας που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.

Στη δημοπρασία, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε τρία μέρη, θα πωληθούν συνολικά 350 κομμάτια.  Θα τεθούν προς πώληση έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης και στη συνέχεια έργα του μεταμοντέρνου ιταλικού ντιζάιν, όπως δήλωσε ο Simon Hooker, ειδικός μοντέρνας και βρετανικής μεταπολεμικής τέχνης στον Οίκο Sotheby’s.

Σύμφωνα με τον Hooker, η αξία της συλλογής εκτιμάται στα 10-15 εκατ. λίρες Αγγλίας (13-19,5 εκατ. δολάρια).

Ο «Λευκός Δούκας», ο οποίος πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο, σε ηλικία 69 ετών, είχε μία τεράστια συλλογή έργων τέχνης.

Jean-Michel Basquiat, «Air Power» (1984).

Ένα από τα κορυφαία έργα προς δημοπράτηση είναι ο πίνακας «Air Power» του Νεοϋορκέζου ζωγράφου Jean-Michel Basquiat, που κοστολογείται στα 3,3 - 4,6 εκατ. δολάρια.

«Ο πίνακας “Head of Gerda Boehm” του Βρετανού καλλιτέχνη Frank Auerbach είχε επηρεάσει τη διάθεση του τραγουδιστή και τον είχε εμπνεύσει να δημιουργήσει ήχους που αντανακλούσαν τα συναισθήματά του», είπε ο Hooker.

«Νομίζω ότι έχει να κάνει περισσότερο με το ευρύτερο ενδιαφέρον του για τη δημιουργικότητα, για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι καλλιτέχνες, την καλλιτεχνική διαδικασία», ανάφερε ο ειδικός μοντέρνας και βρετανικής μεταπολεμικής τέχνης σε μία προσπάθεια να εξηγήσει την έλξη που ασκούσε στον πρωτοπόρο της μουσικής η τέχνη.

Damien Hirst, Beautiful, Shattering, Slashing, Violent, Pinky, Hacking Sphincter Painting (1995).

Ο Bowie είχε βαθιά σχέση με τον κόσμο της τέχνης, κυρίως της μοντέρνας και σύγχρονης βρετανικής τέχνης, ως καλλιτέχνης, κριτικός, επιμελητής εκδότης και συντάκτης περιοδικών.

Συμμετείχε στη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Modern Painter» και έπαιρνε συνεντεύξεις από καλλιτέχνες όπως ο Jeff Koons και Damien Hirst.

Έργα των Peter Lanyon (αριστερά) και Frank Auerbach.

Ως ηθοποιός υποδύθηκε τον Andy Warhol στη βιογραφική ταινία «Basquiat» του 1996 σκηνοθεσίας Julian Schnabel με συμπρωταγωνιστές τους Gary Oldman, Dennis Hopper και Jeffrey Wright.

Ο David Bowie είχε συλλέξει πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, έργα αντιπροσωπευτικά ρευμάτων όπως του σουρεαλισμού, της σύγχρονης αφρικανικής τέχνης, έργα αυτοδίδακτων καλλιτεχνών από το ίδρυμα Gugging της Βιέννης και έργα από την ομάδα Μέμφις.

Η συλλογή θα μεταφερθεί στην γκαλερί του Οίκου Sotheby's στο Χονγκ Κονγκ τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο, τον Νοέμβριο, την εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί και η δημοπρασία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς