Στην επιτροπή της Βουλής υπερθεματιστές και ο Ν. Παππάς

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 08:04
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση τους τέσσερις υπερθεματιστές του τηλεοπτικού διαγωνισμού.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Σε στενό κλοιό κοινοβουλευτικών και δικαστικών ερευνών τίθεται ο επιχειρηματικός όμιλος Καλογρίτσα, αφού η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση τους τέσσερις υπερθεματιστές του τηλεοπτικού διαγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε ότι ο πατέρας και ο γιος Καλογρίτσας ελέγχονται για φοροδιαφυγή.

Η κυβέρνηση που δέχεται πλέον βέλη και εξ οικείων για το θέμα λαμβάνει ξεκάθαρες αποστάσεις από τον επιχειρηματία, αλλά διαβεβαιώνει ότι ο νόμος για το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο θα εφαρμοστεί.

Δύο ακόμη μέτωπα, σε συνέχεια των πολυήμερων επιθέσεων που δέχεται από τους ανταγωνιστές τους και την αντιπολίτευση, άνοιξαν χθες κατά του κ. Καλογρίτσα. Ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει το φάσμα ελέγχου του και από τη Βουλή αφού η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναγκάστηκε να αποδεχτεί την πρόταση της αντιπολίτευσης για την κλήση σε ακρόαση των τεσσάρων υπερθεματιστών (Γ. Αλαφούζος. Γ. Καλογρίτσας, Θ. Κυριακού και Β. Μαρινάκης) και του υπ. Επικρατείας Ν. Παππά στη Βουλή.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης που έγινε αποδεκτή απρόθυμα από την κυβερνητική πλειοψηφία (βάσει του κανονισμού ο οποίος επιτρέπει στα 2/5 των μελών της Επιτροπής να καλούν πρόσωπα σε ακρόαση) στόχευε αποκλειστικά στον κ. Καλογρίτσα.

Ενδεικτικό είναι ότι η Ν.Δ. όχι μόνο μίλησε για «οσμή σκανδάλου» στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά στη συνέχεια παραχώρησε και έκτακτη συνέντευξη Τύπου επικεντρώνοντας τα βέλη της κατά του επιχειρηματία αλλά και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποχαιρετήσει οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα» είπε ο κ. Βορίδης. «Τράπεζα Αττικής, Σπίρτζης, Καραμπάτσος, κυβέρνηση, Καλογρίτσας, πενταμελής επιτροπή του διαγωνισμού, όλα αυτά φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης.

Ο όμιλος του κ. Καλογρίτσα ελέγχεται όμως και δικαστικώς, όπως έγινε γνωστό χθες. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι έχουν σχηματιστεί δύο δικογραφίες για τον Χρήστο Καλογρίτσα και τον γιο του Ιωάννη-Βλαδίμηρο από τον Ιανουάριο του 2015 για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις δύο υποθέσεις βρίσκεται λίγο πριν από το στάδιο της παραπομπής σε δίκη.

Η πρώτη δικογραφία εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για τον Χρήστο Καλογρίτσα και αφορά φοροδιαφυγή ύψους περίπου 20 εκατ. και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Η δεύτερη δικογραφία εκκρεμεί σε ανακριτή και αφορά τον Ιωάννη - Βλαδίμηρο Καλογρίτσα. Του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή περίπου τεσσάρων εκατ. ευρώ και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με βάση τις αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλώσεων.

Ο κ. Καλογρίτσας κατέβαλε, όμως, το ποσό και έλαβε φορολογική ενημερότητα για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό. Η πληρωμή του καταλογισθέντος ποσού οδηγεί σε απαλλαγή του από το ποινικό σκέλος.

Μεγάλη πιστωτική γραμμή που έχει εξαντληθεί είχαν οι εταιρείες του επιχειρηματία Καλογρίτσα στην Attica Bank. Η διοίκηση, διά στόματος του αν. διευθύνοντος συμβούλου Αθ. Τσάδαρη, δεν έδωσε μεγέθη, επικαλούμενη το τραπεζικό απόρρητο, υποστήριξε όμως ότι πρόκειται για δάνεια ενήμερα που δόθηκαν εντός των εγκριτικών ορίων. Διαθέτουν εξασφαλίσεις, διαφορετικών πάντως διαβαθμίσεων και ισχύος, από ακίνητα έως συμβάσεις και υποσχετικές, ενώ η αποτίμηση έγινε με αυστηρά κριτήρια, ειδικά στα ακίνητα, όπως ανέφερε ο κ. Τσάδαρης, με μείωση κατά 25% της εμπορικής αξίας.

Ο κ. Καλογρίτσας έλαβε δύο εγγυητικές επιστολές, η μία με κάλυμμα μετρητά από το εξωτερικό και η δεύτερη με σύνθετη χρηματοδότηση τύπου bridge finance, ενώ σε σχετική ερώτηση διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει τρέχον αίτημα χρηματοδότησης. Επίθεση στον κ. Καλογρίτσα και την κυβέρνηση εξαπέλυσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «τρίγωνο της διαπλοκής» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - Καλογρίτσα - Τράπεζας Αττικής και ανέφερε: «Η ΣΥΡΙΖΑ bank χρηματοδότησε το ΣΥΡΙΖΑ channel με τα λεφτά των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων». Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «το καλύτερο παιδί του παλιού συστήματος που δίνει λεφτά, πολλά εκατομμύρια στους δικούς του εργολάβους» και επανέλαβε την απαίτηση του Ποταμιού να κατατεθεί στη Βουλή το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής.

Το κλίμα για τον κ. Καλογρίτσα βάρυνε όμως και εντός της κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε αρχικά για ενδεχόμενο ύπαρξης «πολιτικών και ποινικών ευθυνών» στη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών.

Αργότερα, πάντως, ανασκεύασε για το θέμα του διαγωνισμού στοχοποιώντας αποκλειστικά τον κ. Καλογρίτσα. «Αυτό που ξεκάθαρα εννοούσα είναι ότι σε όσους εκ των υπερθεματιστών έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και σε οποιοδήποτε χρονικό στάδιο αποδειχθεί ότι δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες» σημείωσε.

Σαφείς αποστάσεις από τον κ. Καλογρίτσα πήρε και η πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία προεξόφλησε εμμέσως την ανάκληση της τηλεοπτικής άδειας του επιχειρηματία. «Δεν θέλουμε να καλύψουμε κανένα σκάνδαλο. Η δικαιοσύνη θα κρίνει αν ισχύουν αυτά που λέγονται για βοσκοτόπια, τότε θα κάνει ανάκληση της άδειας» ανέφερε.

Αίσθηση προκάλεσε όμως και η διπλή αναφορά που έκανε η κα Χριστοδουλοπούλου στην περίπτωση του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζου. «Δεν θέλω να υπερασπιστώ ούτε τον κ. Καλογρίτσα ούτε τον κ. Αλαφούζο» είπε σιβυλλικά η κα Χριστοδουλοπούλου. Κατηγόρησε, μάλιστα, την αντιπολίτευση ότι στήνει επικοινωνιακό παιχνίδι με την υπόθεση για να επηρεάσει την κρίση του ΣτΕ που καλείται να κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Κυβέρνηση: Θα εφαρμοστούν οι νόμοι

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι έχει βάλει «λυτούς και δεμένους» για να μην εφαρμοστεί η νομιμότητα στο τηλεοπτικό πεδίο, ενώ της καταλόγισε και «πρακτικές περούκας». «Η κυβέρνηση εφαρμόζει τους κανονισμούς και τους νόμους του κράτους.

Το καθεστώς της ανομίας των 27 χρόνων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και κατηγόρησαν τη Ν.Δ. και τον εκπρόσωπο Τύπου Γιώργο Κουμουτσάκο ότι «δεν χάνουν ευκαιρία να συνηγορούν υπέρ της ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο».

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ν.Δ. μίλησε για «τουριστική περιήγηση του Νίκου Παππά» υιοθετώντας τα επιχειρήματα των ανταποκριτών που παρακολουθούσαν με περούκες τον υπουργό. «Καμία πρωτοτυπία. Την ανακοίνωση της Ν.Δ. την έχουν γράψει οι φέροντες περούκα εδώ και τρεις μέρες» είπε η κα Γεροβασίλη.

«Έχουμε άδεια αναμένουμε το ΣτΕ»

Το πόρισμα για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής θα ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής από την ΤτΕ. Στην Εξεταστική κατέθεσε χθες ο επιχειρηματίας Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι το STAR αποπληρώνει πλήρως τα δάνειά του.
Κατόπιν επανειλημμένων σχετικών αιτημάτων του ΠΑΣΟΚ η Εξεταστική Επιτροπή συναίνεσε χθες να ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος το πόρισμα που συνέταξε με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής.

Επίσης προγραμματίστηκε να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, στις 11/10.  Στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε χθες ο επιχειρηματίας Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος επισήμανε ότι τα δάνεια του STAR «εξυπηρετούνται κανονικά».

Ανέφερε επίσης ότι ο δανεισμός του σταθμού ανέρχεται σε 46 εκατ. ευρώ άμεσο δανεισμό και άλλα 20 εκατ. ευρώ σε επιταγές και factoring. Αναφερόμενος στο μέλλον του σταθμού ο κ. Βαρδινογιάννης τόνισε ότι το STAR «έχει άδεια» και θα αναμένει την απόφαση του ΣτΕ για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις. Διαβεβαίωσε πάντως ότι ο σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί νομίμως.

«Εξετάζουμε άλλης μορφής εκπομπής. Δεν σκοπεύουμε να εκπέμπουμε παράνομα ούτε να είναι περιφερειακό κανάλι» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε δώσει αρκετά δικά μας χρήματα και ελπίζουμε να βρούμε τη λύση». Υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών θα έπρεπε να είχε γίνει από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Παράλληλα στηλίτευσε τις πρακτικές του ανταποκριτή του STAR Δημήτρη Σουλτογιάννη που παρακολουθούσε στη Ν. Υόρκη τον υπ. Επικρατείας, Ν. Παππά. «Θεωρώ ότι ο δημοσιογράφος έδρασε αυτοβούλως» είπε και επισήμανε ότι ο ανταποκριτής ήταν «εξωτερικός συνεργάτης» του σταθμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή