Μπρατισλάβα: Ασφάλεια, προσφυγικό και οικονομία στο επίκεντρο της Συνόδου

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 06:59
UPD:09:44
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Στην επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τις συζητήσεις που θα γίνουν για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μετά και το Brexit, στοχεύει η άτυπη Σύνοδος των 27 που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μπρατισλάβα.

Η άτυπη συνάντηση των 27 ηγετών κρατών-μελών, προσδοκά, σύμφωνα με την σλοβακική προεδρία, «να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ε.Ε. παραμένει δυνατή και ικανή να φτάνει σε συμφωνίες και να επιφέρει βελτιώσεις στην καθημερινότητα τον πολιτών της». Ασφάλεια - άμυνα, προσφυγικό - μεταναστευτικό και οικονομία, θα είναι τα τρία κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών.

EURONEWS

Ζητούμενο είναι να επιδειχθεί τουλάχιστον κοινή διάθεση στην κατεύθυνση να υπάρξουν συγκλίσεις. Κορυφαίοι θεσμικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με παρεμβάσεις τους τις τελευταίες ημέρες έστειλαν μηνύματαπρος αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ιδιαίτερη σημασία η τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε», προτείνοντας και ανάλογα εργαλεία. Το χειρότερο για την Μπρατισλάβα θα είναι να μη βγει κανένα αποτέλεσμα, σημείωνε προ δύο ημερών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στη Le Monde.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά από τη συνάντηση που είχε με την Άγκελα Μέρκελ χθες, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της. Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δήλωσε στη RAI ότι «στην ευρωπαϊκή σύνοδο της Μπρατισλάβα θα φέρω τη φωνή μιας χώρας η οποία κουράστηκε να λαμβάνει κατάλογο με υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή