Ι. Κουκιάδης: Εντολοδόχος αποφάσεων η κυβέρνηση

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 14:07
UPD:14:13
ΓΣΕΕ

Στιγμιότυπο από την ημερίδα της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

A- A A+

Θεσσαλονίκη,

Του Στέλιου Παπαπέτρου

Έντονη αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο της αίθουσας «Αβραάμ Μπεναρόγια» του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,  η παρέμβαση του καθηγητή του εργατικού δικαίου και μέλους της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις εργασιακές σχέσεις, Ιωάννη Κουκιάδη, ο οποίος ανέπτυξε με ιδιαίτερη σαφήνεια τους προβληματισμούς και τις απόψεις του, σχεδόν για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην «καυτή» ατζέντα του εργασιακού.

 Ο κ. Κουκιάδης, χαρακτήρισε το ελληνικό πρόβλημα της κρίσης και της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, ως πρόβλημα ευρωπαϊκό, το οποίο απαιτεί «διεθνοποίηση αγώνων και διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές».

Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναφερόμενος στις επιπτώσεις των μνημονίων και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές τις ρυθμίσεις για τη χώρα μας, είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι εντολοδόχος αποφάσεων».

Οι απεργίες σε εθνικό επίπεδο έχουν μηδαμινό αποτέλεσμα

Επίσης, ο κ. Κουκιάδης πρότεινε αλλαγή πλεύσης της δράσης των συνδικάτων στη χώρα μας, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι απεργίες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων σε εθνικό επίπεδο έχουν έως μηδαμινό αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται διεθνοποίηση των αγώνων αλλά και των διαπραγματεύσεων. Αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα των συνδικάτων». Σύμφωνα με τον κ. Κουκιάδη στην σημερινή φάση ανάπτυξης της οικονομίας πρέπει να αλλάξει και ο ρόλος των συνδικάτων, προσδιορίζοντας τους τέσσερις βασικούς άξονες λειτουργίας τους οι οποίοι είναι:

  • Νέου τύπου εκπροσώπηση
  • Νέου τύπου διεκδίκηση
  • Αλλαγή του περιεχομένου των διεκδικήσεων και
  • Νέου τύπου διαπραγμάτευση.
  • Την άλλη εβδομάδα το υπόμνημα της επιτροπής για το εργασιακό

Όπως ανέφερε ο κ. Κουκιάδης, την ερχόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί στον υπουργό, το υπόμνημα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το εργασιακό. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο είναι τα βασικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα συνταχθεί το πόρισμα και είναι τα εξής:

  • το πρώτο κριτήριο αφορά το τι ισχύεις τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για τι εργασιακές σχέσεις, καθώς θα πρέπει να απομονωθούν οι ακραίες εκδοχές που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες για τα φλέγοντα θέματα των συλλογικών συμβάσεων , των ομαδικών απολύσεων και των απεργιών
  • θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πιο αποτελεσματικές βέλτιστες πρακτικές

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή