ΗΠΑ: Ρωσία και εθνική ασφάλεια στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016 11:16
UPD:11:20
EPA/ERIK S. LESSER

Στην πρώτη σημαντική πολιτική ομιλία του από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, ο Τιμ Κέιν (φωτ. αρχείου) προσπάθησε να χαράξει μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο πώς ο Τραμπ θα κινηθεί για την προσέγγιση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, και στην πολιτική που άσκησε η Χίλαρι Κλίντον την περίοδο 2009-2013.

A- A A+

Η Ρωσία και η εθνική ασφάλεια βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ, καθώς απομένουν δύο μήνες μέχρι την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Τιμ Κέιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, αντάλλαξαν τα πυρά τους, με τον πρώτο να κατηγορεί τον δεύτερο ότι ενθαρρύνει την κατασκοπεία, και τον Τραμπ να αντιτείνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «γελάει» με την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον.

Στη διάρκεια ομιλίας του για την εθνική ασφάλεια που έγινε στη Βόρεια Καρολίνα, ο Κέιν επιτέθηκε στον Τραμπ, επικρίνοντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στη Ρωσία, αλλά και τις σχέσεις που έχουν με τη Μόσχα μερικοί από τους συμβούλους της προεκλογικής εκστρατείας του. Παράλληλα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο σχόλιο του Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε την ευχή να βρεθούν από Ρώσους χάκερς τα χαμένα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον, την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

«Ο ίδιος ενθάρρυνε δημόσια τη Ρωσία να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία των πολιτικών του αντιπάλων, ώστε να διαπραχθεί το αδίκημα της κατασκοπείας κατά της χώρας του» σχολίασε ο Κέιν, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του πρόσθεσε: «Ο Τραμπ φαίνεται ότι υποστηρίζει τα συμφέροντα της Ρωσίας, σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων».

Στην πρώτη σημαντική πολιτική ομιλία του από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, ο Τιμ Κέιν προσπάθησε να χαράξει μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο πώς ο Τραμπ θα κινηθεί για την προσέγγιση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, και στην πολιτική που άσκησε η Χίλαρι Κλίντον την περίοδο 2009-2013.

Όπως υποστήριξς ο Κέιν, την περίοδο εκείνη πραγματοποιήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία, ενώ ως επικεφαλής του Στέιν Ντιπάρτμεντ, η Κλίντον ήρθε σε προσωπική αντιπαράθεση με τον Πούτιν για την προστασία των ΗΠΑ και των νατοϊκών συμμάχων.

Από την πλευρά του, μιλώντας στη Βιρτζίνια, ο Τραμπ αμφισβήτησε την ικανότητα της Κλίντον να επηρεάσει τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ο Πούτιν κοιτάει τη Χίλαρι Κλίντον και γελάει» είπε.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δίνει έμφαση στην ενίσχυση των σχέσεων με τους βετεράνους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ ο ίδιος στη Βιρτζίνια συναντήθηκε με τις συζύγους των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στις γειτονικές στρατιωτικές βάσεις.

Οι επικεφαλής της εκστρατείας του έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα επιστολή που είχαν υπογράψει 88 πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Τραμπ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή