«Δεν υπάρχει περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα»

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 15:16
A- A A+

Δεν υπάρχει περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αν το «όχι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα που θα γίνει στη Γαλλία στις 29 Μαΐου, προειδοποίησε σήμερα ο πρώην πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ` Εστέν σε συνέντευξή του στο BBC.

Σύμφωνα με τον ντ` Εστέν, οι αντίπαλοι του ευρωσυντάγματος λένε στους ψηφοφόρους ότι δεν πρέπει να φοβούνται καθώς αν καταψηφιστεί η συνθήκη θα υπάρξει μια εναλλακτική λύση. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για πρακτικούς λόγους αλλά και με βάση τη λογική. Είναι αδύνατον να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης,γιατί θα οδηγούσε σε μιa νέα, μη εποικοδομητική αναμέτρηση»,πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε ότι οι υπέρμαχοι του «όχι» στη Γαλλία προέρχονται από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά. «Το ευρωπαικό σύνταγμα ούτε εξασφαλίζει περισσότερη εξουσία στις Βρυξέλλες ούτε απειλεί το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο», πρόσθεσε. Παραδέχτηκε πάντως ότι το δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου διεξάγεται σε μια δύσκολη περίοδο για τη Γαλλία, όπου η ανεργία είναι στο 10%, γεγονός που προδιαθέτει αρνητικά τους ψηφοφόρους.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ` Εστέν εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος προβλέποντας ότι το «ναι» θα επικρατήσει με ποσοστό 52 έως 53%.

Αναφορικά με την τουρκική υποψηφιότητα στην ΕΕ, που επίσης έχει φορτίσει αρνητικά το κλίμα στη Γαλλία ενόψει του δημοψηφίσματος,ο ντ`Εστέν τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γινει ποτέ μέλος του ευρωπαικού πολιτικού συστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή