Τι «ξεκαθαρίζουν» σήμερα κυβέρνηση και Κομισιόν

Οι σκιές στις σχέσεις των δύο πλευρών
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 15:18
UPD:15:24
INTIME NEWS/© European Union

Το πρωί, πηγές της Κομισιόν έλεγαν ότι η σημερινή συνάντηση Τσακαλώτου και Σταθάκη με τον Πιερ Μοσκοβισί είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία «να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα» και να ομαλοποιηθεί η πορεία προς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης που συνδέονται με την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Στην εκκίνηση της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης, με χρονικό ορίζοντα μέχρι τέλους του έτους και ενδιάμεσα σκαλοπάτια την ολοκλήρωση των (14) προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για μια ακόμη φορά είναι «βαρύ».

Άλλωστε το πρωί, πηγές της Κομισιόν έλεγαν ότι η σημερινή συνάντηση Τσακαλώτου και Σταθάκη με τον Πιερ Μοσκοβισί είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία «να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα» και να ομαλοποιηθεί η πορεία προς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης που συνδέονται με την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ποια είναι όμως τα «ανοιχτά» θέματα Αθήνας - Κομισιόν εν όψη της έναρξης της διαπραγμάτευσης; Από πλευράς Κομισιόν οι ουρές της πρώτης διαπραγμάτευσης και το θέμα της αμφισβήτησης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Για το πρώτο ο κ. Μοσκοβισί έχει δηλώσει επανειλημμένος την ανάγκη για απαρέγκλιτη και γρήγορη εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Για το δεύτερο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς επανάλαβε σήμερα τη δήλωση της κας Τίσεν ότι η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι «υπεράνω κάθε αμφιβολίας» και ότι για το θέμα των στοιχείων της ΕΛΣΑΤ αρμόδιες αρχές είναι «Η Eurostat και η Επιτροπή».

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης. μεγάλο θέμα παραμένει ηελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του 2016 με τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνέντευξή του στη Real να χρησιμοποιεί - όχι τυχαία - τη λέξη «απαιτούμε».

Έτερο θέμα είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, εν όψη της κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου, αλλά και εδώ ο Πιερ Μοσκοβισί απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Επίσης όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr ο ΥΠΟΙΚ σήμερα στις Βρυξέλλες θα ζητήσει την ενεργοποίηση συγκεκριμένων μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα που θα ενισχύσουν και τα δημόσια ταμεία.

Τυχών αρνητικές απαντήσεις του κ. Μοσκοβισί θα βαρύνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα μεταξύ της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με κυβερνητικές πηγές να μην αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή