Το σωτήριο έτος 2021...

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 07:00
EUROKINISSI/Stelios misinas

Τα ληξιπρόθεσμα, πριν καν έρθει ο ΕΝΦΙΑ, οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2017, είναι ήδη στα 90 δισ. ευρώ. Εύκολα φυσικά μπορεί να αντιληφθεί κανείς σε ποιο νούμερο - ρεκόρ θα βρεθούν στο τέλος του έτους.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Κούρου 
 [email protected]

Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί με έναν πιο δίκαιο φόρο, οι αντικειμενικές αξίες θα εξορθολογιστούν, οι φορολογικοί συντελεστές θα πέσουν και τα βάρη θα μειωθούν, η φοροδιαφυγή θα εξαλειφθεί κι όλοι θα είναι πλουσιότεροι. Πιο σωστά, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, κανένας Έλληνας δεν είναι φτωχός με τη σύνταξη «μαμούθ» των 384 ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι τα κακά της μοίρας μας θα τελειώσουν το 2021, οπότε η οικονομία θα είναι πλέον βιώσιμη εκτός μνημονίων.
Το ανωτέρω αφήγημα ετοιμάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της ανόδου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα στην κοινωνία και να πειστεί ότι τα καλά είναι και πάλι μπροστά. Το πώς θα φτάσουμε βέβαια έως εκεί, είναι άλλης τάξεως ερώτημα.

Γιατί, προς το παρόν, η οικονομία εξακολουθεί να βυθίζεται στην ύφεση, στην ανεργία είμαστε πρωταθλητές, το χρέος είναι ανεξέλεγκτο στα 328 δισ. ευρώ, τα λουκέτα πέφτουν βροχή, όπως και οι κατασχέσεις αφού λίγοι ακόμη πληρώνουν την εφορία.

Τα ληξιπρόθεσμα, πριν καν έρθει ο ΕΝΦΙΑ, οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2017, είναι ήδη στα 90 δισ. ευρώ. Εύκολα φυσικά μπορεί να αντιληφθεί κανείς σε ποιο νούμερο - ρεκόρ θα βρεθούν στο τέλος του έτους.

Το «κερασάκι» στην τούρτα βάζει η ακρίβεια που πλήττει όλα τα νοικοκυριά, παρά τον αποπληθωρισμό. Παρ’ όλα αυτά, οι κυβερνώντες ευελπιστούν ότι σε μια πενταετία όλα θα είναι διαφορετικά.

Αισιοδοξία η οποία ίσως πηγάζει από το ότι δεν έχουν στερεύσει ακόμη οι ιδέες, ουσιαστικά αυτές που αφορούν τη φορολογική εξόντωση όλων, αφού τα έσοδα πάνε ήδη από το κακό στο χειρότερο και με «μαύρες τρύπες» δεν πρόκειται ούτε με κιάλια να βρούμε την έξοδο από την κρίση.

Εξάλλου, όπως θα προκύψει και από τη δεύτερη αξιολόγηση, όποτε κι αν αυτή ξεκινήσει, αν και θα φανεί ήδη πολύ νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, με τη μη υλοποίηση αρκετών προαπαιτούμενων, όχι μόνο θα χρειαστούν αρκετά ισοδύναμα αλλά και νέα μέτρα.

Βέβαια δεν έχουν απομείνει πλέον «πηγές», αλλά μπορούμε να αρχίσουμε τις αντιγραφές. Μια πρόταση είναι η υιοθέτηση του νέου πορτογαλικού μοντέλου. «Φόρος ήλιου». Μπορούμε να πάμε κι ένα βήμα πιο πέρα, «φόρος θάλασσας». Φαντασία να έχει κανείς. Υπάρχει βέβαια και ο «φόρος μποτιλιαρίσματος» των Κινέζων, όμως στη χώρα μας μάλλον ανενεργός θα έμενε.

Οπότε και η κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει την υπερφορολόγηση, κάνει μάλλον τον... Κινέζο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Τυχαίο είναι ότι στηρίζει όλες τις ελπίδες της στο 2021…

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή