Μία φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Λάφμπορο στην Αγγλία σχεδίασε μία «έξυπνη» κυψέλη με σκοπό να κάνει τη μελισσοκομία απλούστερη και πιο προσιτή.
Η Έλι Μακλάουντ έχει αναπτύξει μια αυτόνομη κυψέλη που απευθύνεται σε αρχάριους, με την ελπίδα ότι θα εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία και θα ενισχύσει τον πληθυσμό των μελισσών, ο οποίος έχει μειωθεί μαζικά τα τελευταία χρόνια.
Η Μακλάουντ ήθελε να δημιουργήσει ένα μελίσσι που κάνει τη μελισσοκομία πιο προσιτή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προκλήσεις που είχε αντιμετωπίσει η δική της οικογένεια στη φροντίδα των μελισσών.
«Έχουμε μελίσσι στο σπίτι εδώ και περίπου πέντε χρόνια, με τον πατέρα μου να είναι ο κύριος μελισσοκόμος. Το περασμένο καλοκαίρι, δύο κυψέλες κατέρρευσαν και δεν καταλάβαμε γιατί ή πώς θα μπορούσαμε να το αποτρέψουμε», δήλωσε η Μακλάουντ.
Η Μακλάουντ ήθελε να κάνει το χόμπι της πιο προσιτό, αφαιρώντας την ανάγκη για εξειδικευμένο εξοπλισμό και μεγάλους ανοιχτούς χώρους, αλλά και να διασφαλίσει ότι η κυψέλη είναι το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για τις μέλισσες.
Το τελικό προϊόν μειώνει τον κίνδυνο για τους χρήστες, ελαττώνοντας την άμεση επαφή όσο το δυνατόν περισσότερο, χάρις σε ένα αφαιρούμενο επάνω τμήμα. Οι χρήστες μπορούν επίσης να παρατηρήσουν τις μέλισσές τους εύκολα, μέσα από το διαφανές πλαστικό περίβλημα της κυψέλης.
«Το πάνω μέρος διαθέτει ένα ενσωματωμένο σύστημα συλλογής μελιού», δήλωσε η Μακλάουντ. «Αυτό χρησιμοποιεί φυγόκεντρο δύναμη για να απελευθερώσει το μέλι από την κηρήθρα. Το μέλι στη συνέχεια συλλέγεται σε μία ξεχωριστή, ειδικά σχεδιασμένη χοάνη. Εκεί το μέλι περνά μέσα από δύο διαφορετικά φίλτρα για να αφαιρεθούν ανεπιθύμητα κομμάτια, όπως κερί και νεκρές μέλισσες. Ο μελισσοκόμος είναι τότε ελεύθερος να συλλέξει το μέλι με άνεση», πρόσθεσε.
Η κυψέλη αποτελείται κυρίως από μορφοποιημένο πολυαιθυλένιο, ιδανικό για τη δημιουργία καλύτερης μόνωσης, και διαθέτει επίσης ένα ενσωματωμένο σύστημα αυτοελέγχου. Το σύστημα μετράει τη θερμοκρασία και την υγρασία, συγκρίνει τα δεδομένα με άλλες κυψέλες, και είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα μικρόφωνο, επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθούν την υγεία των μελισσών τους μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό, η οποία παρέχει επίσης συμβουλές και υπενθυμίσεις.