Στους διαδρόμους των γραφείων του γαλλικού κυβερνώντος κόμματος UMP κυκλοφορεί ανεκδοτολογικό περιστατικό με πρωταγωνιστή το Νικολά Σαρκοζί, ηγέτη του κόμματος. Οταν μία Γαλλίδα τον διαβεβαιώνει ότι είναι οπαδός του, αλλά θα πει «όχι» στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα, εκείνος τη ρωτάει αν είναι παντρεμένη, αν την εκνευρίζει ο σύντροφός της και αν γι’ αυτό σκέφτεται να προχωρήσει σε λύση του γάμου.
Κι όταν παίρνει την απόκριση που ανέμενε, τής λέει ότι το ίδιο ισχύει με την Ευρώπη: Μας εκνευρίζει πότε πότε, αλλά δεν μπορούμε και να χωρίσουμε.
«Plutot la barberie que l' ennui» ή σε ελεύθερη μετάφραση προτιμότερη η ενόχληση, η βαρβαρότητα, από την πλήξη, απαντά ο γάλλος ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τους μεγαλύτερους του 2ου μισού του 19ου αιώνα, Θεόφιλος Γκοτιέ.
Βέβαιον είναι ότι η μεγάλη μάχη της Ευρώπης σε γαλλικό έδαφος δεν ήταν καθόλου βαρετή. Πήρε δε τέτοιες διαστάσεις, που ακόμα και οι πλέον αδιάφοροι είχαν την ευκαιρία να σκεφτούν τι επιτέλους είναι η Ευρώπη. Η περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε.
(βλ. Τουρκία) φαίνεται να έχει «ξυπνήσει» τους πολίτες, και το «μάρμαρο» πληρώνει το Ευρωσύνταγμα.
Ο Σαρκοζί μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γαλλία ο οποίος δεν έχει κρύψει τις προεδρικές του φιλοδοξίες για το 2007, φέρεται να είπε, σε κατ' ιδίαν συνάντηση με υπουργούς της κυβέρνησης Ραφαρέν, ότι η μάχη είναι χαμένη, και έκανε λόγο όχι για το μεγάλο «oui» ή το μεγάλο «non», αλλά για το μεγάλο «όχι» και το μικρό «όχι».
Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι εάν οι Γάλλοι διακήρυξουν τη δυσφορία τους με μεγάλη πλειοψηφία, τότε το Ευρωσύνταγμα θα θεωρείται καταδικασμένο σε αποτυχία. Αν όμως ακολουθήσει, όπως είναι πιθανό, και ένα ηχηρό «όχι» από τους Ολλανδούς, τότε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα είναι νεκρό.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν επικαλέστηκε την απάντηση του Μπέντζαμιν Φράνκλιν στον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσινγκτον για να ανακόψει το ισχυρό ρεύμα του «όχι»: «Θα ψηφίσω αυτό το Σύνταγμα διότι δεν βλέπω καλύτερη εναλλακτική λύση, αν και δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι το καλύτερο (σύνταγμα)».
Και στη συνέχεια αναφέρθηκε ακόμη και στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. «Θα ζητηθεί από όλες τις χώρες που δεν θα επικυρώσουν το Σύνταγμα να ξαναψηφίσουν», τόνισε. Δηλαδή θα εξαντλήσουν τους ψηφοφόρους μέχρι να πουν το «ναι»; Δεν είναι αυτό περιφρόνηση της αρχής της καθολικής ψηφοφορίας; Διοργανώθηκε το δημοψήφισμα για να ψηφίσουν ή «ναι» ή «ναι»;
K.T.