Ελλάδα - Αντιδράσεις για το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2005 12:17
A- A A+

Εξέλιξη που προκαλεί προβληματισμό χαρακτήρισε το «όχι» των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Η ετυμηγορία του γαλλικού λαού, όπως και κάθε λαού, είναι σεβαστή. Ταυτόχρονα το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος στη Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελεί εξέλιξη που μας προβληματίζει όλους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός σχετικά με το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος.

«Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε -και δεν ξεχνάμε- ότι η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν υπήρξε ποτέ απρόσκοπτη. Μέσα από αντιθέσεις ή ακόμα και κρίσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει να προχωρά μπροστά παρουσιάζοντας επιτεύγματα μοναδικά στην ιστορία, προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας των λαών», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

«Επιδίωξή μας παραμένει η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Οι διαδικασίες που προβλέπονται για την επικύρωσή της στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Πρέπει να προχωρήσουν κανονικά, χωρίς αναβολές, όπως προβλέπεται», συμπλήρωσε στη δήλωσή του ο έλληνας πρωθυπουργός.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι η καταδίκη από το γαλλικό λαό του Ευρωσυντάγματος αποτελεί πολύ θετικό γεγονός. «Το ποσοστό υπέρ του “όχι” δείχνει ότι βγάζουν περισσότερα συμπεράσματα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που βιώνουν την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την κατεδάφιση των Ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων, τη φτώχεια και την ακρίβεια, δηλαδή την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Ο γαλλικός λαός δεν υπέκυψε στις πιέσεις, στις απειλές και στην ιδεολογική τρομοκρατία των ιμπεριαλιστικών φορέων και των συμμάχων τους. Το “όχι” αποτελεί παράδειγμα απειθαρχίας και ανυπακοής στην ευρωενωσιακή βαρβαρότητα. Είναι σημαντικό δείγμα ανάτασης και ενίσχυσης των λαϊκών αγώνων. Το “όχι” είναι ένα πρώτο βήμα στον αγώνα κατά της ΕΕ», τονίζει το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού σχολιασε για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: «Καλωσορίζουμε την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μιας Ευρώπης που αναζητά το δικαίωμα στην εργασία και την ειρήνη και αντιτίθεται στη σημερινή Ευρώπη της γραφειοκρατίας των βολεμένων.

Καλωσορίζουμε τη συνεργασία των αριστερών, των κομμουνιστών, των ριζοσπαστών, των διαφωνούντων σοσιαλιστών και Πρασίνων που αποτέλεσε τη σπονδυλική στήλη του κοινωνικού “όχι” και που για εμάς στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή