Οι πληγές παραμένουν ανοιχτές

Τρίτη, 02 Αυγούστου 2016 14:00
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Μπορεί οι επιδόσεις στα stress tests να ήταν θετικές, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης είναι καλύτερα θωρακισμένο και σε θέση να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση, η «ψήφος» όμως των αγορών ήταν αρνητική: Οι επενδυτές έστρεψαν χθες την πλάτη τους στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, οδηγώντας τον δείκτη του κλάδου στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της κρίσης. Και αυτό διότι γνωρίζουν ότι παρά τα καθησυχαστικά αποτελέσματα των stress tests, οι πραγματικές προκλήσεις -όπως το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων και τα αρνητικά επιτόκια- παραμένουν.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, το δημοψήφισμα των Βρετανών και η απόφασή τους για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήλθε να προστεθεί στους παράγοντες που απειλούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επισκιάζοντας τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και εντείνοντας τις ανησυχίες για την κερδοφορία των τραπεζών.

Οι ειδικοί παραδέχονται ότι τα stress tests συνεπάγονται μεγαλύτερη διαφάνεια. Το ότι ήλθαν τα προβλήματα στο φως δεν σημαίνει αυτομάτως ότι βρέθηκε και ο τρόπος για την επίλυσή τους. Και ο «γρίφος» των επισφαλών δανείων που προσεγγίζουν το ένα τρισ. ευρώ είναι για γερούς και αποφασισμένους λύτες.

Πριν από τέσσερα χρόνια οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρουσίασαν το όραμά τους για μια τραπεζική ένωση, αναλαμβάνοντας από κοινού την ευθύνη για την «υγεία» του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παρά την πρόοδο και τα ουσιώδη βήματα προς αυτή την κατεύθυνση -όπως την ανάληψη της εποπτείας των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη σύσταση του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης προβληματικών τραπεζών- το όραμα απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα, με το χρηματοπιστωτικό σύστημα να παραμένει ακόμη ευάλωτο. Και για όσο καιρό οι «πληγές» παραμένουν ανοικτές, τόσο πιο δύσκολη είναι μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή