Συναίνεση για τα καπνικά και «καλά» νέα από τις Βρυξέλλες

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 11:04
UPD:11:09
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υπέρ του σχεδίου νόμου, επί της αρχής, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά ψήφισε μόνο η Χρυσή Αυγή και «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η ευρεία πολιτική συναίνεση που δεν επιτεύχθηκε ούτε για τον εκλογικό νόμο, ούτε για την αναθεώρηση του Συντάγματος, oύτε φυσικά για την αντιμετώπιση της κρίσης που ταλανίζει τη χώρα εδώ και επτά έτη, επετεύχθη χθες στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τα καπνικά προϊόντα, την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και την ίδρυση συντονιστικού κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Υπέρ του σχεδίου νόμου, επί της αρχής, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά ψήφισε μόνο η Χρυσή Αυγή και «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

Το μεγάλο βέβαια στοίχημα για τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ είναι να αποδώσει, αφού κατά γενική ομολογία οι απώλειες του δημοσίου από το λαθρεμπόριο καπνού είναι τεράστιες κάθε χρόνο.

Τη χθεσινή συζήτηση μάλιστα στη Βουλή διάλεξε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης για να δηλώσει ότι «τα φορολογικά έσοδα πάνε καλά και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης».

«Καλά» νέα από τις Βρυξέλλες

Στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο αποτιμούν θετικά και τη χθεσινή απόφαση του κολεγίου των Επιτρόπων να μην προτείνει πρόστιμα για τα υπερβολικά ελλείμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Το νέο είναι θετικό τόσο για το «μέτωπο του Νότου», το λεγόμενο «club Med» όσο και εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, για την πίεση την οποία αναμένεται να ασκήσει η Κομισιόν στην Αθήνα κυρίως στην εργασιακή μεταρρύθμιση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινή του ομιλία στο ΚΥΣΚΟΙΠ, αναφερόμενος στον τέταρτο πυλώνα του κυβερνητικού σχεδιασμού που είναι η προστασία της εργασίας, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές θέσεις στην επικείμενη διαπραγμάτευση, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μη απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και την αποφυγή επαναφοράς της ανταπεργίας (lock-out).

Και νέα διαφοροποίηση για την εκλογή του ΠτΔ

Σε μία άλλη εξέλιξη χθες η κίνηση Πράττω του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά διαφοροποιήθηκε από την κυβερνητική πρόταση για εκλογή ΠτΔ από τον λαό σε περίπτωση που στις πρώτες δύο ψηφοφορίες η Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο.

Με ανακοίνωσή της τάσσεται κατά της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπέρ της εκλογής του από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα το οποίο θα αποτελείται από:

 α) τους εν ενεργεία βουλευτές.

 β) εκπροσώπους των δύο βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλες τις περιφέρειες της χώρας.

γ) πολίτες που επιλέγονται με δημόσια κλήρωση από το σύνολο του εκλογικού σώματος.

Τέλος, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Πάρο, προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο αεροδρόμιο του νησιού ενώ τη Δευτέρα μεταβαίνει στη Βουλγαρία επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή