«Χρειαζόμαστε περισσότερη ασφάλεια στη Γερμανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, ηγέτης του CSU (αδελφού κόμματος του CDU της Άγκελας Μέρκελ), με αφορμή τις τέσσερις επιθέσεις σε γερμανικό έδαφος μέσα σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας.
Ακόμη, κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάληψη αποφασιστικής δράσης για να αυξηθεί η ασφάλεια. «Ο κόσμος», τόνισε, «είναι ανάστατος, γεμάτος φόβο, και αυτό είναι εντελώς κατανοητό. Χρειάζεται αξιόπιστες απαντήσεις από τους πολιτικούς και όχι ατελείωτος διάλογος και δικαιολογίες».
Ο Βαυαρός πρωθυπουργός έκρινε ότι οι επιθέσεις δείχνουν ξεκάθαρα πως η ισλαμιστική τρομοκρατία έφθασε στη Γερμανία και πρόσθεσε οι πολιτικοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των πολιτών για την ασφάλεια και τη μετανάστευση.
«Κάθε επίθεση, κάθε τρομοκρατική ενέργεια, παραπάει», αλλά «η ισλαμιστική τρομοκρατία έχει φθάσει στη Γερμανία» πλέον, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η σειρά των επιθέσεων εντείνει την αμφισβήτηση της πολιτικής που ακολούθησε μέχρι σήμερα η καγκελάριος Μέρκελ στην προσφυγική κρίση.
Ο Ζεεχόφερ ζήτησε να καταστεί αυστηρότερη η πολιτική με την απέλαση ή τον επαναπατρισμό προσφύγων, ακόμη κι όταν οι χώρες τους βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
«Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά για το πώς θα αντιμετωπίζονται τέτοια πρόσωπα στο μέλλον, όταν παραβιάζουν τον νόμο ή όταν αντιπροσωπεύουν κίνδυνο», ανέφερε ο ηγέτης της CSU. Ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, πρόσθεσε, υπάρχει και «κόσμος που υπάρχει πιθανότητα (να διαπράξει) ενέργειες τρομακτικής βιαιότητας».
Η κοινή γνώμη στη Γερμανία είναι σοκαρισμένη, ειδικά μετά την πρώτη επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο έδαφος της χώρας, η οποία διαπράχθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Άνσμπαχ, μια ήσυχη βαυαρική πόλη, και η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο δράστης και να τραυματιστούν 15 άνθρωποι. Ο δράστης ήταν ένας Σύρος 27 ετών, που είχε ζητήσει άσυλο και έπασχε από ψυχική ασθένεια.
Η επίθεση αυτή έγινε λιγότερες από οκτώ ημέρες μετά την επίθεση με τσεκούρι που έκανε ένας ανήλικος, που επίσης είχε ζητήσει άσυλο, μέσα σε ένα τρένο. Ο νεαρός, που είχε καταγραφεί από τις γερμανικές αρχές ως Αφγανός υπήκοος, ήταν στην πραγματικότητα Πακιστανός. Είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Και στις δύο περιπτώσεις αυτές, οι αρχές δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν, πόσω μάλλον να αντιμετωπίσουν, την ταχεία ριζοσπαστικοποίησή τους.
Εξάλλου ένας ακόμη πρόσφυγας από τη Συρία διέπραξε μια επίθεση με ματσέτα, αλλά η υπόθεση αποδείχθηκε έγκλημα πάθους.
Αυτές οι τρεις επιθέσεις, που προστέθηκαν στην αιματηρή επίθεση στο Μόναχο -η οποία δεν είχε καμιά σχέση με το ριζοσπαστικό ισλάμ- δείχνουν, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ότι η Γερμανία «δεν μπορεί αιωνίως να παραμένει μια νησίδα ειρήνης, με ή χωρίς πρόσφυγες».