ΗΠΑ: Όποια συνεργασία με τη Ρωσία για επιχειρήσεις στη Συρία δεν θα βασιστεί απλά στην εμπιστοσύνη

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 23:32
UPD:23:40
REUTERS/BOGDAN CRISTEL

Security agents survey the area before the arrival of U.S. Vice President Joe Biden at Otopeni international airport near Bucharest May 20, 2014. U.S. Vice President Joe Biden arrived in Bucharest on Tuesday as part of Washington's campaign to reassure east European allies of American backing in the West's confrontation with Russia over Ukraine. A former communist state on the Black Sea, Romania joined NATO a decade ago and the European Union in 2007. It has been among the most vehement advocates of Western sanctions against Moscow after Russia annexed Crimea from Ukraine.

A- A A+

Όποια συνεργασία των ΗΠΑ με τη Ρωσία, είτε σε επίπεδο στρατιωτικό είτε στο πεδίο συλλογής πληροφοριών, για να πλήττονται στόχοι στη Συρία θα συμπεριλάβει μέτρα που θα εγγυώνται την επιχειρησιακή ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων και δεν θα βασιστεί απλά στην εμπιστοσύνη, υπογράμμισε ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ότι στην συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στο Λάος με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ θα συζητήσουν μια αμερικανική πρόταση για να υπάρξει στρατιωτική συνεργασία στη Συρία αλλά και ανταλλαγή πληροφοριών για τη Συρία.

Η πρόταση αυτή, που ο Κέρι ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε μια συμφωνία εντός εβδομάδων, αφορά τους τρόπους που η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θα ανταλλάσσουν πληροφορίες, θα συντονίζουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) και θα φροντίσουν η ρωσική Πολεμική Αεροπορία να μην πλήττει οργανώσεις που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν μετριοπαθείς.

Η πρόταση αυτή όμως αντιμετωπίζει έντονες επιφυλάξεις από στελέχη του αμερικανικού στρατού και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Δεν θα κάνουμε μια συναλλαγή με βάση την εμπιστοσύνη», είπε ο Ντάνφορντ σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ.

«Θα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες (...) σε οποιαδήποτε συναλλαγή κάνουμε με τους Ρώσους, που θα εγγυώνται την επιχειρησιακή μας ασφάλεια», πρόσθεσε ο στρατηγός.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο Κέρι με τους Ρώσους, επισήμανε από την πλευρά του ο Κάρτερ, βασίζονται «στο κοινό συμφέρον, στον βαθμό που και όταν μπορούμε να το εντοπίζουμε, με τους Ρώσους».

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η ανταλλαγή πληροφοριών με τη Ρωσία υπάρχει κίνδυνος να θέσει σε κίνδυνο πηγές, να αποκαλύψει μεθόδους και δυνατότητες.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή