«Ναι» των πολιτών στη δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών στα ΚΕΠ

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2005 13:19
A- A A+

Συνολικά 39.712 πολίτες ανταποκρίθηκαν στην ηλεκτρονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα ΚΕΠ όλης της χώρας με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών, με σκοπό την καταγραφή των αναγκών τους και τη βελτίωση των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, από τις απαντήσεις στις τρεις ερωτήσεις που απηύθυναν οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες, (Θα σας διευκόλυνε η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών στα ΚΕΠ; Προς αυτό το σκοπό, είστε ήδη κάτοχος έστω και μίας χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας; Εάν είχατε τη δυνατότητα να ολοκληρώσετε τις εγχρήματες συναλλαγές σας εντός του ΚΕΠ με ηλεκτρονικό τρόπο, θα το προτιμούσατε;), προέκυψαν τα ακόλουθα:

· Σε ποσοστό 62,54% (24.500 από τους 39.712) οι πολίτες απάντησαν θετικά στην πρώτη ερώτηση. Δηλαδή, 2 στους 3 πολίτες που ήδη χρησιμοποιούν τα ΚΕΠ για τις συναλλαγές τους με τις Δημόσιες Υπηρεσίες, πιστεύουν ότι θα τους διευκόλυνε η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών στα ΚΕΠ.

· Από τους πολίτες που θεωρούν θετική μια τέτοια προοπτική, σχεδόν οι μισοί (11.835 - 48,30%) δήλωσαν ότι ήδη είναι κάτοχοι τουλάχιστον μιας χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, εκείνοι που βλέπουν θετικά τις ηλεκτρονικές πληρωμές, και είναι ήδη κάτοχοι μιας κάρτας, αντιστοιχούν στο 30,21%.

· Στο σύνολο των ερωτηθέντων, εκείνοι που απάντησαν θετικά στην πρώτη ερώτηση απάντησαν επίσης θετικά και στην 3η ερώτηση (22.719 από 24.500), ανεξάρτητα από το εάν είναι κάτοχοι κάρτας ή όχι. Επομένως, εάν υπήρχε η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών στα ΚΕΠ, 2 στους 3 πολίτες πιστεύουν ότι θα τους διευκόλυνε και θα το προτιμούσαν σαν τρόπο πληρωμής. Τροχοπέδη σε αυτό αποτελεί η περιορισμένη διάδοση των ηλεκτρονικών τρόπων πληρωμών.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι σε απομακρυσμένους νομούς όπως ¶ρτας, Βοιωτίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Πέλλας και Πρέβεζας, οι πολίτες επέδειξαν το μεγαλύτερο βαθμό αποδοχής στην δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών με ποσοστά που κυμάνθηκαν πάνω από 80%.

Η έρευνα διεξήχθη από 18 Μαΐου έως και 27 Μαΐου 2005 σε όλα τα ΚΕΠ χωρίς εξαιρέσεις, μέσω της εφαρμογής eKEP, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε έρευνα από την ίδια την Πολιτεία με πολλαπλό όφελος, καθώς εξασφαλίστηκε η αντικειμενικότητα και ταυτόχρονα το δημόσιο αξιοποίησε τις δικές του ηλεκτρονικές υποδομές, χωρίς την ανάγκη ανάθεσης του έργου σε ιδιωτικό φορέα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή