Τουρκία: «Είχαμε δώσει επί χρόνια πλήρη ελευθερία κινήσεων στο κίνημα Γκιουλέν»

Αυτοκριτική από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 16:27
UPD:17:06
EPA/THOMAS EISENKRAETZER

«Μόλις ο πρόεδρος Ερντογάν αντιλήφθηκε τον κίνδυνο που συνιστούσαν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν, έδωσε την προσήκουσα απάντηση. Επί χρόνια νομίζαμε ότι έκαναν κάτι καλό για τη χώρα», ανέφερε ο κ. Σιμσέκ, σε μια ασυνήθιστη αυτοκριτική για ανώτατο αξιωματούχο του AKP.

A- A A+

Το ισλαμοσυντηρητικό, κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είχε δώσει πλήρη ελευθερία κινήσεων επί χρόνια στο κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αυτοεξόριστoυ στις ΗΠΑ από το 1999, αναγνώρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ.

Ο κ. Γκιουλέν αποτέλεσε επί χρόνια σύμμαχο του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τότε ήταν πρωθυπουργός, στην προσπάθεια μείωσης της επιρροής των κοσμικών κεμαλικών στρατιωτικών στο τουρκικό κράτος. Ο ιμάμης συνεχίζει να ελέγχει με υποστηρικτές του θύλακες στη Δικαιοσύνη, την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι τουρκικές αρχές τον θεωρούν ως τον βασικό ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Μόλις ο πρόεδρος Ερντογάν αντιλήφθηκε τον κίνδυνο που συνιστούσαν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν, έδωσε την προσήκουσα απάντηση. Επί χρόνια νομίζαμε ότι έκαναν κάτι καλό για τη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Σιμσέκ, σε μια ασυνήθιστη αυτοκριτική για ανώτατο αξιωματούχο του AKP.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ακόμη ότι περίπου 1.000 ύποπτοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα κρατικοί υπάλληλοι και αξιωματούχοι διαφεύγουν από τις τουρκικές αρχές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή