Ο Πειραιάς σημείο επαφής Ελλάδας-Κίνας-Λατινικής Αμερικής

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016 14:25
UPD:14:27
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Του Δρος Γιώργου Τζογόπουλου,

ιδρυτή του chinaandgreece.com, Λέκτορα στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Νίκαιας

Στην ελληνική εξωτερική πολιτική ακούγονται πολλά αλλά συνήθως γίνονται πολύ λιγότερα. Η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κίνα επισφράγισε την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Ίσως η πιο θετική πτυχή της επίσκεψης αυτής ήταν η ανακοίνωση από πλευράς COSCO για περισσότερες επενδύσεις από αυτές που είχαν αρχικά συζητηθεί. Από εκεί και πέρα, υπογράφτηκαν κάποιες ακόμα συμφωνίες μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών, ωστόσο, οι μελλοντικές προοπτικές θα είναι θετικές μόνον αν υπάρξει συνέχεια και συστηματική δράση. Αυτό, μάλιστα, δεν ισχύει μόνον για την περίπτωση της Κίνας. Υπάρχουν και άλλα κράτη με τα οποία η Ελλάδα μπορεί να συσφίγξει περαιτέρω τις σχέσεις της, ελπίζοντας σε επιχειρηματική συνεργασία. Αυτά της Λατινικής Αμερικής αποτελούν ακόμα ένα παράδειγμα.

Με σκοπό την αναζήτηση νέων ευκαιριών για την Ελλάδα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (EBEΠ), το Centre Ιnternational de Formation Européenne (CIFE) και το chinaandgreece.com, πραγματοποίησαν στις 18 Ιουλίου ημερίδα με θέμα: «Πειραιάς και Νέες Ευκαιρίες Ανάπτυξης στην Ελλάδα». Δεδομένου του ενεργότερου ρόλου που αναλαμβάνει η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, διανοίγονται πλέον προοπτικές ώστε αυτό να μετατραπεί σε βασικό διαμετακομιστικό κέντρο στη Μεσόγειο. Αν, μάλιστα, το Ηνωμένο Βασίλειο, πράγματι ενεργοποιήσει το άρθρο 50 και αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε υπάρχει θεωρητικά η δυνατότητα ο Πειραιάς να εξελιχθεί σε ναυτιλιακό «City», εφόσον, βέβαια, εφαρμοστούν κατά γράμμα οι μεταρρυθμίσεις του μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση και περιοριστεί ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης περί υποτιθέμενων εναλλακτικών.

Δεν είναι τυχαίο πως τόσο ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, κος Gao Wenqi όσο και οι Πρέσβεις των χωρών του Μεξικού, κος Tarcisio Navarette-Montes de Oca, της Ουρουγουάης,  κα Adrianna Lissidini, του Περού, κος Jorge Roman Morey, της Χιλής, κα Maria Pia Busta, και της Αργεντινής, κα Carolina Perez Colman, οι οποίοι μίλησαν στην προαναφερθείσα ημερίδα, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για καινούριες επενδυτικές και επιχειρηματικές συνεργασίες. Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο στην Ελλάδα – με επίκεντρο πλέον τον Πειραιά – όσο και στις δικές στους χώρες, οι οποίες προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για τις ελληνικές εταιρείες που έχουν εξωστρεφή δραστηριότητα και βασίζονται στις εξαγωγές. Η αγορά της Κίνας είναι τεράστια ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Λατινική Αμερική, όπου σιγά σιγά δημιουργούνται ζώνες ελεύθερου εμπορίου μεταξύ κάποιων χωρών, όπως η «Συμμαχία του Ειρηνικού» στην οποία η χώρα μας πρόσφατα απέκτησε καθεστώς παρατηρητή.

Η στροφή της ελληνικής κυβέρνησης πέρυσι τέτοια εποχή και η υπογραφή του τρίτου μνημονίου έβαλε τέλος στις ψευδαισθήσεις περί υποτιθέμενων πηγών χρηματοδότησης πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έδειξε, παράλληλα, πως η Ελλάδα μπορεί να επωφελείται από τη συνεργασία της με τρίτες χώρες μόνο σε επενδυτικό και επιχειρηματικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο χορήγησης διμερών δανείων χωρίς επαχθείς όρους. Πλέον έχει έλθει η ώρα η διαπίστωση αυτή να ακολουθηθεί από πράξεις. Οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά εξίσου πολλές είναι οι προοπτικές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή