Συνάντηση Τσίπρα - Μοσκοβισί με φόντο τις εξελίξεις στην Τουρκία

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016 06:43
UPD:07:51
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Στον απόηχο των εξελίξεων στη γειτονική χώρα συνεδριάζει το πρωί, υπό τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο, εν όψει της συνάντησης σήμερα του Αλ. Τσίπρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Επισήμως σκοπός της συνάντησης είναι να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός Αθήνας και θεσμών ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι το Μαξίμου αναζητεί συμμάχους προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, ειδικά στα εργασιακά.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί και στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Ωστόσο οι εξελίξεις στην Τουρκία ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο εσωτερικό, με το Μαξίμου να παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα. Την ίδια ώρα και παρά τις εντολές να υπάρξει γρήγορα απάντηση στο αίτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών για παροχή πολιτικού ασύλου τα μηνύματα που έφθασαν στο Μαξίμου κατατείνουν στο ότι θα χρειαστεί χρόνος.

Και όσο ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει τη θανατική ποινή για τους πραξικοπηματίες, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να εκδοθούν οι οκτώ.

Με την Τουρκία πλήρως αποσταθεροποιημένη, στο Μαξίμου αναζητούν πόσο η γενικότερη αστάθεια στην περιοχή θα επηρεάσει τα ελληνικά θέματα και κυρίως μέχρι ποιου βαθμού μπορεί η Αθήνα να πιέσει ώστε να μην εκτροχιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή