Την Παρασκευή στην Αθήνα ο Τζακ Λιου

Τι θα ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας από τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ και από τον Πιερ Μοσκοβισί
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 22:45
UPD:22:58
REUTERS/GARY CAMERON

Η έλευση του κ. Λιου στην Αθήνα είχε συζητηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Την ερχόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr, έρχεται στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Η έλευση του κ. Λιου στην Αθήνα είχε συζητηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, με την Αθήνα να ζητεί για μία ακόμη φορά από την Ουάσιγκτον να ασκήσει πίεση στο ΔΝΤ, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά και γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση.

Το θέμα θα συζητήσει ο κ. Τσίπρας και με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, στη συνάντησή τους την ερχόμενη Δευτέρα.  

Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί, ο Πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Μοσκοβισί δύο πράγματα:

  • Τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
  • Τη δημιουργία ενός πόλου έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ, από την Ελλάδα και το ευρωπαϊκού σκέλος των θεσμών

Από εκεί και μετά, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων εν όψει και τις κατάρτισης του μεσοπρόθεσμου 2016-2020, για το οποίο την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσε το Μαξίμου ότι δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε την Πέμπτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, τους θεσμούς ότι η Αθήνα θα προχωρήσει μονομερώς στη μείωση των πλεονασμάτων για το 2019 και το 2020.        

Την ερχόμενη Τετάρτη θα εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται η άτυπη επιτροπή που έχει συσταθεί για τη συνταγματική αναθεώρηση να παραδώσει στον κ. Τσίπρα τις προτάσεις της, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός την μεθεπόμενη Κυριακή και επί των οποίων θα ακολουθήσει ένα εξάμηνο διαβουλεύσεων υπό μορφή ερωτημάτων, όπως λένε χαρακτηριστικά στο Μαξίμου.

Τέλος, εντός της επόμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και τα μέτρα του λεγόμενο «κοινωνικού πακέτου» με αιχμή την κάλυψη με ισοδύναμα της απώλειας του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τα σχετικά κονδύλια θα προέρχονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την κοινωνική πολιτική, με πιο πιθανό σενάριο να δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους μια κάρτα αντίστοιχη με την «Κάρτα Αλληλεγγύης» της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Θεανώ Φωτίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή