Για «ντόμινο» αποχωρήσεων μετά από το Brexit προειδοποιεί ο Πολωνός ΥΠΕΞ

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 23:46
UPD:23:54
REUTERS/AGENCJA GAZETA

Ο κ. Βαστσικόφσκι εκτίμησε πως ένα αίσθημα που πιθανόν διαδραμάτισε ρόλο στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Βρετανία είναι πως «η Ευρώπη επεμβαίνει σε τομείς που θα έπρεπε να ελέγχονται αποκλειστικά και μόνο από τα κράτη-μέλη τα ίδια» (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Για «ντόμινο» αποχωρήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από την απόφαση των Βρετανών να ταχθούν υπέρ του Brexit, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει ένα φαινόμενο ντόμινο», είπε ο κ. Βαστσικόφσκι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Είναι επομένως απαραίτητο να μελετηθεί επειγόντως ποιες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες στην Ε.Ε.», πρόσθεσε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας και εκτίμησε πως οι Βρυξέλλες πρέπει να δώσουν νέες απαντήσεις στις προκλήσεις της οικονομίας, της μετανάστευσης, της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας.

Ο πολωνός ΥΠΕΞ επέκρινε την κίνηση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να οργανώσει αμέσως μετά την ψήφο υπέρ του Brexit έκτακτη σύνοδο των έξι ιδρυτικών κρατών της Ε.Ε. Για τον κ. Βαστσικόφσκι μικρές ομάδες κρατών δεν πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις και κατόπιν να τις επιβάλλουν στα υπόλοιπα κράτη - μέλη. «Αυτή είναι μια συνταγή καταστροφής», είπε.

Ο κ. Βαστσικόφσκι εκτίμησε πως ένα αίσθημα που πιθανόν διαδραμάτισε ρόλο στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Βρετανία είναι πως «η Ευρώπη επεμβαίνει σε τομείς που θα έπρεπε να ελέγχονται αποκλειστικά και μόνο από τα κράτη-μέλη τα ίδια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή