«Ταξιδεύοντας» με διάθεση νοσταλγίας ή αναπόλησης

Έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Ζάκα, στη Σύρο
Σάββατο, 09 Ιουλίου 2016 09:10
A- A A+

Στο πλαίσιο του θεσμού «Σύρος - Πολιτισμός 2016», η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Ζάκα, με τίτλο «Ταξιδεύοντας», εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Εμμανουήλ Ροΐδης», στη Σύρο, την Τρίτη 12 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου.

Ο κριτικός τέχνης - μέλος της AICA και επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Κ. Παπαφίγκος, σημειώνει: «Ο μοντερνισμός, τα τελευταία εκατό περίπου χρόνια, διαπνέεται από την ανάγκη να απελευθερώσει, μέσα από το σύμβολο και τη χειρονομία, τον ψυχικό παλμό των δημιουργών, έτσι όπως, ποτέ πριν στο παρελθόν, η ίδια η τέχνη στο σύνολό της δεν είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει. H αληθινή τέχνη, η εσωτερική μας ανάγκη να εκφράσουμε τη θέση μας στον κόσμο, είναι μια αληθινή αποκάλυψη. Το καινούργιο, το μοντέρνο στην τέχνη δεν έχει νόημα, παρά μόνον σαν επισήμανση μιας αποκάλυψης. Η εικαστική δημιουργία, από τη φύση της, έχει σαν προορισμό να ακολουθήσει δύο δρόμους: ή να αποδώσει τον κόσμο που μας περιβάλει, όπως είναι στην πραγματικότητα, με αντικειμενικό, δηλαδή, τρόπο, ή να φιλοτεχνήσει αυτόνομες μορφές, που θα είναι απόλυτα υποκειμενικές.

Η Κατερίνα Ζάκα, καταξιωμένη καλλιτέχνιδα στον χώρο της, με ισχυρή παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, επέλεξε την Ερμούπολη, για να παρουσιάσει τη νέα ενότητα των έργων της. Με μια προσέγγιση άκρως εξπρεσιονιστική, υποβοηθούμενη και από την αισθαντικότητα του χρώματος, το ενδιαφέρον της στρέφεται γύρω από οικείες καταστάσεις και εικόνες, που μετουσιώνουν ζωντανές μνήμες, σαν απόρροια βιωματικής εμπειρίας με διάθεση νοσταλγίας ή αναπόλησης. Το κοινωνικό περιβάλλον και οι ανθρώπινες συμπεριφορές απασχολούν συχνά τη ζωγράφο, η οποία απεικονίζει τους συμβολικούς της συνειρμούς κάτω από ένα φάσμα διαρκούς μετεξέλιξης και αέναων αλλαγών. Μοτίβα που μετατρέπονται και επανακάμπτουν σταθερά στα έργα της, προκειμένου να επισημάνουν τη ρευστότητα του χρόνου, τη μεταβλητότητα των κοινωνικών φαινομένων, ακόμη και τη διατάραξη των ισορροπιών, μέσα από τις οποίες διαμορφώνεται η ίδια η ζωή, παρουσιάζονται με τόλμη, πρωτοτυπία και, συγχρόνως, φαντασία.

Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει έργα μεγάλων, αλλά και μεσαίων διαστάσεων, κυρίως ακρυλικά, τα οποία επιλέγει η ζωγράφος, λόγω της ανθεκτικότητας, αλλά και της ευκολίας τους στη χρήση. Δεν επιλέγει το προσχέδιο σαν υποστηρικτικό εργαλείο, αλλά την ενσωμάτωση βασικών αξόνων με τη μορφή γραμμών, ώστε να επιτυγχάνεται η δομή και η ισορροπία στη σύνθεση. Δουλεύει με σπάτουλα, αλλά και με αιχμηρό μεταλλικό εργαλείο, με το οποίο χαράζει τη ζωγραφική επιφάνεια, προκειμένου να αναδείξει τις φόρμες και τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία της σύνθεσης.

Η ζωγραφική της Κατερίνας Ζάκα δεν περιορίζεται απλά στην περιγραφή και την αφήγηση της καθημερινότητας, αφού επιδίωξή της είναι να καταστήσει κατανοητό το αφηρημένο που εμπεριέχουν οι εικόνες της, μέσα από την αδιαμφισβήτητη εικονική τους διάσταση. Οι πίνακές της, ως διαλεκτικές συνιστώσες ανάμεσα στο γνώριμο και το παράξενο, υποδηλώνουν μια ερμηνεία που εστιάζει σε κατακτήσεις, που τείνουν στη μετάπλαση της αφηρημένης τέχνης και της μεταφυσικής διάστασης».

Πληροφορίες

Αίθουσα τέχνης «Εμμανουήλ Ροίδης»: πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη - Σύρος. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 11:00 - 14:00 και 19:00 - 22:00.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς