Υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης κατηγορούν το Facebook ότι δεν καταφέρνει να εμποδίσει δημοσιεύσεις στο κοινωνικό δίκτυο που υποκινούν σε βία εναντίον της χώρας και των πολιτών της.
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης, Γκιλάντ Ερντάν είπε πως το Facebook έχει θέσει πολύ υψηλά τον πήχυ για την απομάκρυνση τέτοιου υλικού, μεταδίδει το BBC. Επίσης, η υπουργός Δικαιοσύνης, Αγιελέτ Σακέντ, επιθυμεί προληπτική απομάκρυνση υλικού το οποίο το Ισραήλ θεωρεί απειλή ασφαλείας.
Η απάντηση του Facebook είναι πως συνεργάζεται πολύ στενά με το Ισραήλ για την αντιμετώπιση του υλικού αυτού, ωστόσο η Σακέντ έχει διαμαρτυρηθεί για το ότι απειλητικό υλικό πρέπει να επισημανθεί χειροκίνητα από χρήστες πριν υπάρξει οποιαδήποτε δράση.
«Θέλουμε οι εταιρείες... να απομακρύνουν posts από τρομοκρατικές οργανώσεις και υποκίνηση τρομοκρατίας χωρίς εμείς να χρειάζεται να υποδείξουμε οποιοδήποτε μεμονωμένο post, με τον ίδιο τρόπο, για παράδειγμα, που σήμερα δεν επιτρέπουν δημοσιεύσεις και σελίδες παιδικής πορνογραφίας» είπε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.
Σε ανακοίνωσή του, το Facebook αναφέρει πως «έχουμε ένα σετ από στάνταρ για τη λειτουργία της κοινότητας, ώστε οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν πώς να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το Facebook. Δεν υπάρχει χώρος για υλικό που προωθεί τη βία, τις άμεσες απειλές, τη ρητορική τρομοκρατίας ή μίσους στην πλατφόρμα μας».
Η θέση της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα ξέσπασμα βίας από Παλαιστινίους εδώ και 10 μήνες, υπό τη μορφή επιθέσεων στον δρόμο, είναι πως το δίκτυο χρησιμοποιείται για την υποδαύλιση της αιματοχυσίας, και η κυβέρνηση Νετανιάχου συντάσσει νομοθεσία για να μπορεί να αναγκάσει τα κοινωνικά δίκτυα να αφαιρούν posts που θεωρούνται απειλητικά. Ο Ερντάν το Σάββατο κατηγόρησε το Facebook «σαμποτάρει» τις προσπάθειες της αστυνομίας με το να μη συνεργάζεται στα ερωτήματα των αρχών για πιθανούς υπόπτους στη Δυτική Όχθη, και θέτοντας «πολύ υψηλά τον πήχυ» (όπου, όπως αναφέρθηκε, το Ισραήλ απάντησε ότι «συνεργάζεται στενά» με το Ισραήλ). Ο Ερντάν παρότρυνε επίσης τους Ισραηλινούς να «πλημμυρίσουν» τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, με αιτήματα για αλλαγή πολιτικής.