Πατέρας θύματος των επιθέσεων στο Παρίσι καταγγέλλει Facebook, Google και Twitter

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016 20:50
UPD:20:50
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Η κόρη του Γκονζάλες, Νοέμι, ήταν μεταξύ των 130 ανθρώπων που σκοτώθηκαν όταν οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στο Μπατακλάν, σε μπαρ, εστιατόρια και στο γήπεδο στο Σεν Ντενί (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Πατέρας θύματος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι κινείται νομικά εναντίον της Google, του Facebook και του Twitter για «παροχή υλικής υποστήριξης» στους ισλαμιστές τρομοκράτες. Ο Ρεϊνάλντο Γκονζάλες, σύμφωνα με το BBC, υποστηρίζει πως «εν γνώσει τους επέτρεψαν» στο Ισλαμικό Κράτος να στρατολογήσει μέλη, να συγκεντρώσει χρήματα και να διαδώσει «εξτρεμιστική προπαγάνδα». Η θέση των εταιρειών είναι πως έχουν πολιτικές εναντίον του εξτρεμιστικού υλικού.

Η κόρη του Γκονζάλες, Νοέμι, ήταν μεταξύ των 130 ανθρώπων που σκοτώθηκαν όταν οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στο Μπατακλάν, σε μπαρ, εστιατόρια και στο γήπεδο στο Σεν Ντενί. «Για χρόνια, (οι εταιρείες) εν γνώσει τους επέτρεψαν στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS να χρησιμοποιεί τα κοινωνικά τους δίκτυα ως μέσο εξάπλωσης εξτρεμιστικής προπαγάνδας, συγκεντρώνοντας χρήματα και προσελκύοντας νέα μέλη» αναφέρεται σε δικαστικά έγγραφα που υποβλήθηκαν σε δικαστήριο στην Καλιφόρνια την Τρίτη.

«Η υλική αυτή υποστήριξη ήταν καθοριστικής σημασίας για την άνοδο του ISIS και του επέτρεψε να προβεί σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, όπου πάνω από 125 σκοτώθηκαν, μεταξύ τους και η Νοέμι Γκονζάλες».

Ο Γκονζάλες υποστηρίζει ότι χωρίς Twitter, Facebook και το YouTube της Google, η «εκρηκτική άνοδος του ISIS μέσα στα τελευταία λίγα χρόνια, στην πιο τρομερή τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο δεν θα ήταν δυνατή», επειδή παρείχαν την απαραίτητη υποδομή ώστε η οργάνωση να περάσει το μήνυμά της προς τα έξω. Επικαλείται έρευνα του Brookings Institution, σύμφωνα με την οποία το Ισλαμικό Κράτος έχει εκμεταλλευτεί τα social media, κυρίως το Twitter, για να στέλνει την προπαγάνδα του και τα μηνύματά του έξω στον κόσμο και να προσελκύει ανθρώπους ευάλωτους στον εξτρεμισμό».

Σε ανακοινώσεις τους στο Associated Press, το Facebook και το Twitter χαρακτηρίζουν την κατηγορία αβάσιμη, ενώ και οι τρεις εταιρείες επικαλούνται τις πολιτικές τους σχετικά με εξτρεμιστικό υλικό. Η Google δεν προέβη σε σχόλια πάνω στην καταγγελία, αλλά σημείωσε ότι έχει «ξεκάθαρες πολιτικές που απαγορεύουν την στρατολόγηση τρεμοκρατών και το υλικό που αποσκοπεί στην υποκίνηση βίας».

Προτεινόμενα για εσάς