Εκδήλωση αφιερωμένη στους «Ολυμπιόνικους Ύμνους» του Πινδάρου

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Πέμπτη 7 Ιουλίου
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 10:30

Οι «Ολυμπιόνικοι του Πινδάρου» είναι ένα ποιητικό έργο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που αναδεικνύει το μοναδικό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

A- A A+

Αφιερωμένη στους «Ολυμπιόνικους Ύμνους» του Πινδάρου, μέσα από το βιβλίο του ποιητή Νίκου Σταμάτη, «Το Υπέρτατο Νόημα της Δόξας - Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Φως της Πινδαρικής Ποίησης», είναι η εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την Πέμπτη 7 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ.

Με ελεύθερη είσοδο (απαραίτητη η κράτηση θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας), η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και συνδιοργανώνεται από την Ηρώ Νικολακέα, τον Ανδρέα Τσολοδήμο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και την Οργάνωση Πλέον.

Οι «Ολυμπιόνικοι του Πινδάρου» είναι ένα ποιητικό έργο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που αναδεικνύει το μοναδικό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Υμνώντας τις νίκες των Ολυμπιονικών, ο Πίνδαρος αναφέρεται στην ουσία των αξιών του ελληνικού πολιτισμού, στην προσπάθεια για αυτοδημιουργία και αυτοπροσδιορισμό του ανθρώπου. Εδώ, για πρώτη φορά, ο άνθρωπος αναλαμβάνει την ευθύνη της ιστορικής του υπόστασης, με τη λογική, τη βούληση και τη δύναμή του.

Αυτές τις αξίες αναδεικνύουν τα δεκατέσσερα ανατρεπτικά κείμενα του Νίκου Σταμάτη, η απόδοση των Ωδών στη νέα ελληνική γλώσσα, καθώς και η μετάφρασή τους στα πορτογαλικά από τον Βραζιλιάνο ελληνιστή Theo de Borba Moosburger, σε αντιπαράθεση με το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση του βιβλίου «Το Yπέρτατο Νόημα της Δόξας - Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Φως της Πινδαρικής Ποίησης», με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Το βιβλίο θα παραδοθεί από εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στον πολιτιστικό ακόλουθο της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση, θα συμμετάσχουν Έλληνες Ολυμπιονίκες, οι οποίοι θα απαγγείλουν Ύμνους του Πινδάρου, υπό την εποπτεία της αναπληρώτριας Καθηγήτριας του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κας Ευανθίας Στιβανάκη. Ο διεθνούς φήμης συνθέτης Φοίβος Βαλαχής θα παίξει στο πιάνο συνθέσεις του αφιερωμένες στο πνεύμα της εκδήλωσης, συνοδευόμενος από καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών, της Πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Κρατήσεις θέσεων: στα ταμεία του Ιδρύματος και τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00 - 14:00).

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς